Напишете дума/думи за търсене

Причини за подуване на пръстите

На всеки се е случвало изведнъж да усети натиск в пръстите си и забележи леко подуване.

Те могат да се подуят толкова много, че да не може да свалите пръстените си! Понякога това се случва по време на разходка или в средата на следобеда. Какви са причините за подути пръсти?
Като цяло подуването на която и да е част от тялото се дължи на натрупване на течности или задържане на течности.

Освен това пръстите са зона, където претоварването е много често. Причината за това задържане на течности може да се дължи на лоша циркулация. Признаците на този тип оток включват подуване на ръцете, краката или лицето. Ако случаят е такъв, това е временно и преминава без лечение.
Понякога обаче това е и симптом на други заболявания, които може да предотвратим, ако сме наясно с техните симптоми.

1. Подути пръсти поради лошо кръвообращение
Високото или небалансирано кръвно налягане кара кръвоносната система да „тече” по-силно, което увеличава скоростта на кръвта от сърцето към белите дробове.

В резултат на това се уморяваме повече и в същото време тази интензивност на кръвообращението се декомпенсира в крайниците, особено в пръстите. Тогава ръцете ни се чувстват по-студени и пръстите ни се подуват, защото кръвоносните ни съдове се отварят по-широко. Това може да доведе до оток и подуване.

2. Задържане на течности
При задържане на течности се появяват отоци в крайниците. Това обикновено се случва в краката, глезените, петите и стъпалата. Въпреки това пръстите на ръцете и краката също могат да се подуят. Ако, когато натиснете върху зоната, се образува трапчинка или вдлъбнатина (т.е. кожата изглежда увиснала), това означава, че е задържана течност.

3. Наднорменото тегло причинява подуване на пръстите
Затлъстяването или наличието на няколко излишни килограма причинява нарушения в лимфната система. Този дисбаланс ни кара да задържаме течности както в ръцете, така и в краката.

4. Синдром на карпалния тунел
Друга причина за подуване на пръстите е синдромът на карпалния тунел в ръцете. Обичайно е да имате свиване на кръвоснабдяването в тази област, ако имате това състояние поради компресия на средния нерв.
Този синдром причинява усещане за изтръпване на пръстите. Също така е придружено от студ и подуване.

5. Алергични реакции
В някои случаи подуването може да се дължи на алергична реакция след навлизане на чуждо тяло в тялото. За да се защити, хистаминът се освобождава в кръвния поток, за да се бори с него.
Такова освобождаване на хистамин понякога причинява подуване на пръстите.

6. Инфекция
Инфекцията се случва, когато микроби влязат в кожата ни чрез нараняване. Понякога дори само малко разрязване е достатъчно. Също така често съвпада с понижена имунна система.
Може да се случи единият ви пръст да започне да се подува и да почувствате болка. Понякога може да имате инфектирана тъкан и тя да стигне до костта, което често причинява треска.

7. Ревматоиден артрит
Това е прогресивно възпалително ревматично заболяване, което засяга ставите, износвайки ги, както и хрущялите. Може да засегне и пръстите.


Подобряване състоянието на подутите пръсти

1. Упражнения за премахване на изтръпване
За да намалите задържането на течности, може да изпълнявате упражнения за движение на пръстите си. Сгъвайте многократно палеца навътре и навън.
Друго добро упражнение е да съберете двете си длани (все едно се молите) и да ги вдигнете над главата си. Това също помага за компенсиране на циркулацията.

2. Приемайте естествени диуретици
Ако пръстите ви са подути поради задържане на течности, приемането на диуретични храни може да помогне за състоянието ви.
Цикорията е растение, което е високо ценено заради своите противовъзпалителни свойства. Смята се, че може да има положителен ефект върху задържането на течности.

Включете зелен чай, целина, моркови, домати, лук, патладжани, аспержи, артишок, кресон, краставици, брюкселско зеле и маруля във вашата диета, за да помогнете за премахване на задържането на течности.

3. Яжте балансирано без сол
Намаляването на приема на сол трябва да бъде основна насока, ако имате подути пръсти. Така тялото може да подобри както задържането на течности, така и циркулацията. Солта предизвиква жажда и увеличаване на приема на течности, които след това се задържат в тялото, което води до увеличаване на общия обем на кръвта.

Ето защо е необходимо да премахнете солта от храната си или да я замените с определени билки, за да подобрите вкуса на храната. Освен това, ако следвате диета, богата на фибри и с много плодове и зеленчуци, ще забележите голяма разлика. Трябва също да премахнете промишлените мазнини и добавки.

4. Носете компресионни ръкавици
Ако редовно получавате подути пръсти, може да прибягвате и до компресионни ръкавици, които се продават в аптеките. Те са много полезни в тези случаи, тъй като оказват адекватен натиск върху ръцете и пръстите. Това освобождава излишната течност.

Въпреки че всички тези храни и техники могат да помогнат за подобряване на подуването на пръстите, най-добре е да се консултирате с лекар и да обсъдите проблема, тъй като подутите пръсти може да са признак на по-сериозно състояние, особено ако продължава или ако има други симптоми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X