Напишете дума/думи за търсене

Как солта влияе върху способността за зачеване

Повечето храни, които ядем и пием, съдържат сол.

Въпреки че специалистите препоръчват да се консумират по-малко от 2300 милиграма натрий всеки ден, трудно е да се внимава за тези нива, когато те са толкова добре скрити в храната, която поглъщаме.

Макар че сме наясно както с ползите, така и с опасностите, има още един тревожен начин, по който солта влияе върху нашето здраве.

Проучване от 2015 г. от университета в Уайоминг, както и проучване от 2020 г., финансирано от Деканството на научните изследвания в Университета на принцеса Нура бинт Абдулрахман в Саудитска Арабия, разкриват, че твърде богатият на сол хранителен режим обърква репродуктивната система.

Според водещия изследовател от Университета на Уайоминг Дори Питински високите нива на мазнини и сол имат противоположни ефекти върху репродуктивното здраве. „Смята се, че диетата с високо съдържание на мазнини ускорява настъпването на пубертета, но нашата работа показва, че плъхове, хранени с продукти с високо съдържание на сол, пак показва забавяне в началото на пубертета. "

Това означава, че високият прием на сол може не само да забави пубертета, но и да доведе до проблеми с плодовитостта по-късно в живота.

Учените провели два комплекта тестове, при които хранели една група плъхове с храни с високо съдържание на сол и не давали сол на втората група. Интересното е, че и двете групи показали едни и същи признаци на забавен пубертет.

Така че, ако си мислите, че изцяло пропускането на солта означава повече дивиденти за организма ви, помислете отново.

Водещият изследовател от Университета на принцеса Нура бинт Абдулрахман - Саме А. Абделнур, прави проучване за това как солта влияе върху плодовитостта на животните.

Повечето животни били изложени на високо съдържание на сол във водата и храната си. Изследването разглеждало как животните, които се хранят с фураж с висока концентрация на сол, реагират на нивата на сол.

Смята се, че солта причинява лоши реакции на растежа и репродуктивната функция както при мъжете, така и при жените, поради намаляването на хормоналната регулация (тестостерон, FSH, LH и лептин).

Проучването на Абделнур установило, че солта стимулира възпалителните фактори в плацентата и влияе негативно на бременността. Но фокусът бил върху ефективността на растежа, сперматогенезата, морфологията на тестисите и функцията на сперматозоидите.

Има връзка между консумацията на храна с високо съдържание на сол и нарушения като остеопороза, затлъстяване, рак, хипертония, задържане на вода, диабет, високо кръвно налягане, съдова деменция, сърдечносъдови заболявания, намалено здраве на червата, намалена тъканна функция и предизвикване на автоимунни разстройства.

Това е така, защото когато някой поглъща сол, това променя начина на функциониране на мозъка и причинява възпаление.

Солта не само влияе негативно на тялото, но и потиска производството и развитието на яйчниковите фоликули, което увеличава безплодието.

Това проучване специално се фокусира върху това как високото съдържание на сол влияе върху функцията на сперматозоидите, хормоналната регулация, морфологията на тестисите, намаленото тегло на тестисите и ненормалната хормонална регулация.

Констатациите стигат до заключението, че солта във висока концентрация е причинила сперматозоидите да претърпят оксидативен стрес и наранявания, което намалява мъжката плодовитост, докато при жените диетата с високо съдържание на сол води до намаляване на производството на яйчникови фоликули, намаляване на количеството клетъчна пролиферация (увеличаване броя на клетки, изграждащи дадена тъкан, вследствие на тяхното делене и нарастване.) и индуцира апоптоза (процесът на програмирана клетъчна смърт) в гранулозните клетки.

Видовете сол и различните им ползи

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X