Напишете дума/думи за търсене

Единствената традиция, която ще ни предпази от „упадъка на щастието на възрастните"

Женените хора просто може да са по-щастливи от необвързаните си колеги, според проучване от 2012 г., публикувано онлайн в Journal of Research in Personality.

Изследването установява, че въпреки че задомяването не прави автоматично хората по-щастливи, то предлага известна защита срещу „нормалния" спад на щастието, който се случва с остаряването.
Изводите от проучването звучат така, сякаш всички ние сме заплашени от неизбежен спад в щастието, докато остаряваме, и докато бракът може да поддържа нивата ни на щастие стабилни в дългосрочен план, той няма да ги подобри наистина.

Изследователите открили, че хората, които са се женили само един път и са останали женени, са се почувствали по-щастливи по време на брака си, въпреки че в дългосрочен план нивата им на удовлетворение от живота се връщат близо до това, което са били преди намирането на законна половинка.

„Бракът е защитен фактор срещу този постепенен спад в благосъстоянието, който виждате при по-младите възрастни", казва Стиви Яп, професор по психология в щата Мичиган и водещ автор на изследването. „Така че не ви прави по-щастливи от времето преди брака, но изглежда, че предпазва от упадъка на вашето щастие, който би могъл да се случи, ако не се ожените."

Но в крайна сметка не се ли крие разковничето в това, че щастливият човек създава щастлив живот за себе си. Така че, ако един щастлив човек иска брак, той го получава. Но няма една рецепта за щастие.

„Събитията в живота имат значение", казва Яп. „Неща като брак, детство, вдовство и безработица имат значение в краткосрочен план, но в някои случаи тези житейски ситуации нямат дълготрайни последици върху психологическото приспособяване. „Едно нещо, което може да извлечете от проучването, е, че бракът изглежда като нещо добро", добавя той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X