Напишете дума/думи за търсене

Защо гаслайтингът е опасен за връзката

Гаслайтингът е изключително опасна форма на емоционална злоупотреба, тъй като кара жертвата на нарцисиста да постави под съмнение преценка си дори за най-дребните въпроси, като по този начин я прави зависима от него.

Ако някой многократно ви каже, че не умеете да боравите добре с пари, в крайна сметка ще започнете да вярвате в това и ще мислите, че без нарцисиста до вас ще фалирате или най-малкото финансовият ви баланс тотално ще пострада.

Терминът "гаслайтинъг" идва от филма "Gaslight" (светлина от газова лампа - от анг.), в който млада жена на име Паула се влюбва безумно в ухажора си Грегъри. След интензивен романс, довел до брак, Грегъри започва да проявява патологично нарцистично поведение, което води до безумието на Паула. В една сцена Грегъри променя интензитета на газовата светлина в къщата. Когато Паула споменава, че чува стъпки на тавана и че светлините притъмняват, Грегъри й казва, че това е напълно нейното въображение, карайки Паула да постави под въпрос преценката си. В днешно време гаслайтинг е широко използван термин, когато нарцисистът целенасочено се опитва да обърка половинката си, ровичкайки й в главата.

Запознайте се със знаците, които ще ви дадат отговор дали сте жертва на гаслайтинг, в реда, в който те могат да възникнат.

Пристрастявате се към неговата грандиозност

Когато вашата вихрушна романтика е в разгара си, изпитвате интензивни чувства на еуфория - почти сте в пиянски танц с неговия чар и изобилно внимание. Вашият мозък освобождава ендорфини, като ви изпраща в пълно състояние на опиянение. И понеже вероятно сте имали ниска самооценка преди да го срещнете, радостта, която чувствате, може да възникне само когато сте с него, като по този начин ви прави зависими от него. И преди да се усетите, вие сте пристрастени към вашия нарцисист.

Виждате предупредителни знаци, но не може да определите проблема

Когато нарцисистът започне да усеща досада във връзката ви, вниманието му към вас започва да намалява и той започва да се оглежда за нова жертва. Той може дискретно да ви отхвърля, казвайки, че сте „нуждаещи се“ или „прекалено чувствителни“. Неговата някога съпричастна привързаност към вас вече се е превърнала в апатия и тази внезапна промяна ви оставя в мъгливо състояние на объркване. Не може да определите проблема, така че смятате, че нещо не е наред с вас и правите всичко възможно да го отстраните.

Вече не притежавате вниманието му, той се е отдръпнал от вас

Тъй като сте пристрастени към него и вече не получавате дозата си, изпитвате силна тревожност. Отдръпването от негова страна може да ви накара да се чудите какво прави, да се опитвате да му угодите и да вманиачите в това да спасите връзката. Пристрастеността ви обаче ще предизвиква у него само отвращение.

Веднъж сте игнорирани, след това сте потърсени от него, след това отново сте игнорирани и така докато не ви накара да свалите летвата

Докато нарцисистът може емоционално да ви изхвърли от живота си, той все още ще ви държи наоколо, за да може да четка егото си с вас.

Тъй като вече не получавате пълната си доза зависимост от вас, ще вземете това, което ви подхвърли. Така че той може да ви дава грешна представа за обич от време на време, давайки ви надежда, че той се връща при вас с цялата си любов. Това допълнително намалява вашето самочувствие, което ви кара да мислите, че заслужавате само привързаност, а не обич от партньора си.

Поставяте под въпрос здравия си разум и се съмнявате в себе си

За да ви държи в непосредствена близост, той ще подценява всяка ваша молба. Манипулаторът ви дърпа умело конците. Ако го поканите на вечеря с ваши приятели, вместо любезно да откаже, той ще унижи приятелите ви и дори ще ви скара, че проявявате интерес към тях. Но понеже все още сте влюбени в него, ще започнете да поставяте под съмнение избора си на приятели.

Чувствате се виновни и винаги се извинявате

Всичко, което правите, за да поправите връзката, го усещате като грешка. Ако вашият нарцисист е заплашен от това, че експериментирате с нов подход, това може да нарани егото му и да изригне в силна ярост, или да ви третира с оглушително мълчание. Затова се извинявате, отдръпвате се и се чувствате зле, за да опитате нещо ново. Ходите на пръсти около него и се чувствате като в плен от вашия насилник.

Когато споменете развод или раздяла, той влиза в режим на жертва

Когато споменете за развод или раздяла, нарцисистът ще омаловажи вашата способност да функционирате като човек самостоятелно и ще настоява, че никога не бихте могли да се справите без него.

Вместо да поеме отговорност за действията си, той ще ви обвинява в множество нарушения: не искате да правите секс, искате твърде много секс, мързеливи сте, дебели сте, луди сте, нестабилни сте и трябва да сте благодарни, че сте такива късметлии, задето той е в живота ви. В крайна сметка, никой друг никога не би ви толерирал освен него.

И така цикълът продължава...

Ако сте жертва на гаслайтинг, трябва да помните защо вашият нарцисист прави това. Изкривеното му чувство за себе си и страхът му да не бъде изобличен, че всъщност не е нищо специално, му дава достатъчен арсенал за безкрайни умствени игри. Вие не сте проблемът – той е. Не се поддавайте на манипулацията му - вие сте достойни за любов и хармонична връзка, а нарцисистите, който си падат по гаслайтинга, само ще ви попречат да го осъзнаете.

Трябва да се освободите от тази зависимост, преди да бъде компрометиран здравият ви разум.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X