Напишете дума/думи за търсене

4 поведенчески черти, които показват, че сме отгледани от нарцисист

Ако сте възпитани от нарцисист, драстични ефекти ще бъдат отразени в поведението ви като възрастен индивид.

Независимо дали става дума за проблеми с привързаността, проблеми с границите или предизвикателства, свързани със самооценката ви.

Ако сте имали не особено щастливата случайност да сте отгледан от нарцисист, то твърде вероятно е да сте изгубили представа какво е „истинско”.

Има 4 поведенчески черти, които подсказват, че сме си имали работа с нарцистично възпитание.

1. Постоянно се съмнявате в себе си

Отнема ли ви време да изкажете мнението си по даден въпрос, ако изобщо може да формулирате такова?

Самоподценяването е присъща черта на отношенията между нарцисистите и техните жертви (които в зависимост от контекста може да бъдат тяхното дете, съпруг, приятел или колега). Като резултат може да се почувствате безпомощни и да се чудите защо едно мнение или действие отнемат толкова много време, за да се проявят за вас. Може да чуете от другите, че ви смятат за хора с ниско или никакво самочувствие.

2. Смятате, че победата е по-важно от всичко друго

Когато се събирате с приятели и играете на карти, на билярд, на тенис или на каквото си поискате, вие се стремите към победа на всяка цена.

Такива сте и на работното място, където непрекъснато предизвиквате околните и правите всичко възможно, за да останете на върха.

Засиленото отношение към триумфа и победата във вас може да се дължи на това, че сте отгледани от нарцистичен родител.

3. Не се чувствате успели, независимо какво правите

Удовлетворението и увереността са качества на всеки, който има влечение към победата.

Въпреки това, когато тези поведенчески черти са резултат от възпитанието на нарцистичен родител. Пред жертвата на такъв родител постоянно се поставят невъзможни стандарти за постигане.

Нарцистичният родител се интересува само и единствено от изпълнението на своите стремежи и неговите деца са средства за постигането им.

В продължение на няколко десетилетия, в които потомството получава послания от родителите си, че то винаги трябва да бъде по-добро, по-силно, по-богато, по-забавно и т.н., в крайна сметка се превръща в неуверен индивид, който постоянно се съмнява в себе си.

4. Смятате, че чувствата на другите са по-важни от вашите собствени

Ако сте отгледани от нарцисист, то твърде вероятно е да поставяте себе си на второ място. Да се грижите винаги за усещанията и желанията на околните и да неглижирате вашите собствени. Както и рядко да изразявате това, което наистина усещате.

Връзката между родител и дете, подвластна на нарцисизма, може да остави след себе си невидими белези на отчаяние, страдание и понякога дори депресия.

Порастването с нарцистичен родител е болка като никоя друга, защото когато е трябвало да бъдете видени и чути, вие сте се чувствали по-самотни и изоставени от всякога.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X