Напишете дума/думи за търсене

Приемете партньора си, не го идеализирайте

Знаете историята на Пигмалион, който се влюбваи в собственото си творение, красивата статуя на Галатея, нали?

Когато изграждате фантазии около партньора си, той престава да бъде себе си и се превръща в идеализирано отражение на вашите мечти и желания. Той се превръща в копие на статуята на Галатея, въплъщавайки вашата собствена проекция за него, а не реалната му същност.
Вие отказвате да приемете половинката си такава, каквато е и се е превърнала в доставчик на вашите лични нужди.

Точно в този момент трябва да разпознаете разликата между това да сте влюбени и да сте хванати в капан във връзката си.
Влюбените често попадат в капана да се опитват да се променят един друг.

Ако сте суперорганизиран и методичен човек, може да накарате партньора си да изглежда много по-неорганизиран, отколкото е в действителност. Същото може да се случи, когато единият е малко флиртуващ и е много отворен и общителен, докато другият е склонен да бъде обсебващ, ревнив и несигурен. Или единият партньор не се свени да показва чувствата си, докато другият ги крие вдън гори тилилейски.

Приемете партньора си и не очаквайте той да се промени, за да ви се хареса
Никога не е добра идея да искате любимият ви да се промени, за да се съобрази с вашите собствени желания и очаквания. Това няма да работи:

• За вас, защото партньорът ви никога няма да може да се съобрази с такъв идеализиран профил.
• За вашия партньор, защото ще се почувства обезценен, както и няма да бъде признат за това, което всъщност е. Освен това той ще бъде емоционално изтощен поради непрекъснатите опити да бъде някой, който не е.

Дългосрочни проблеми в отношенията
Понякога, когато една двойка е заедно от години, единият партньор може внезапно да поиска промяна от другия. Може да възникне усещането, че половинката не се държи както преди или да изиска да се държи по начин, който е напълно чужд за натюрела й.

Това, което участниците във връзката трябва да направят, е да си спомнят, че и двамата вероятно са се променили много през годините. Различни са техните харесвания, антипатии, вярвания и ценности. Следователно нито един от тях не е същият човек, който другият е избрал в началото на отношенията им.

Приемете партньора си
Всичко казано дотук, не означава, че трябва да спрете да искате да има промени в отношенията ви.
Но запомнете, че човекът до вас е този, който е и не може да очаквате от него да се промени радикално, защото вие го искате. Може да поискате, но не и да изисквате определени промени в неговото отношение. Може да опитате да промените динамиката във връзката си.

Чувството на неудовлетвореност и провал в подобни ситуации се дължат на факта, че любовта ви е изградена върху идеализация.

Просто не виждате партньора си такъв, какъвто е в действителност. Освен това колкото повече очаквате партньорът ви да бъде идеален, толкова по-вероятно е да се сблъскате с него, когато разберете какъв е всъщност. Това разрушава връзката ви с другия. Това също води до омаловажаване, подкопаване и враждебни чувства.

Това е моментът, когато започва усещането на разочарование. Разочарованието означава деидеализация. Колкото по-голяма е идеализацията ви в началото, толкова по-голямо ще бъде вашето крайно разочарование.


Упражнение за подобряване на отношенията
Упражнение, което обикновено дава добри резултати, е всеки от партньорите да напише в две колони на празен лист хартия какво харесва/обича в другия и какво не харесвате/мрази.
След това и двамата четат на глас написаното, като започнат с това, което най-малко харесват и завършат с онова, което най-много им допада в партньора. Докато трае четенето, не трябва да се прекъсват. След това списъците се разменят. Накрая и двамата трябва да изберат нещо от дразнещата част от списъка на другия, което смятат, че може да променят в себе си. След десет дни всеки от тях трябва да сподели дали забелязва някаква промяна един в половинката си.

Всичко е част от разбирането един на друг. Да приемете, че и двамата сте различни хора, със собствените си добродетели и недостатъци. По този начин може да предложите промени с цел постигане на щастие като двойка. Помнете, винаги трябва да давате тези предложения с уважение и в духа на помирение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X