Напишете дума/думи за търсене

Какво да направим, ако половинката поставя семейството си на първо място?

Не познавате напълно някого, докато не видите връзката, която има със семейството си.

Когато започваме едни отношения, ние не получаваме само партньор, но и наследяваме членовете на неговата фамилия.

Някои хора поставят на първо място родителите си пред собствените си любими и дори децата си. Какво трябва да направите, ако попаднете в подобна ситуация?
Често не е необходимо родителите или братята и сестрите на партньора да присъстват физически в дома на двойката. Те стават видими чрез техните коментари и разсъждения, които продължават да формулират от време на време поведението на човека до вас. Способността на партньора да се дистанцира от тези нишки е синоним на зрялост и благополучие.

Когато това не се случи и партньорът продължава да поставя семейството си пред собствения си партньор или деца, в отношенията се появяват големи пробойни.

Какво може да направите, ако половинката ви постави семейството си на първо място?

1. Практикувайте асертивна комуникация: моите нужди, вашите приоритети
Когато партньорът ви поставя семейството си на първо място, последното нещо, което трябва да направите, е да мълчите. Мълчанието е неефективно и не се препоръчва. Трябва да използвате асертивна и емпатична комуникация.

• Изразете ситуацията спокойно и ясно. Винаги се опитвайте да давате конкретни примери, обяснявайки как сте се чувствали заради техните реакции или поведение. Избягвайте обвиненията. Става дума за излагане на реалността.
• Насърчете емпатичен диалог, за да изясните от какво се нуждаете и какво очаквате от партньора си. („Очаквам да ме подкрепиш, искам да си там, когато имам нужда от теб, искам да бъда приоритет за теб и да не свиря втора цигулка в живота ти...).
• Много е вероятно партньорът ви дори да не е наясно с поведението на фамилията си. За него поставянето на семейството на първо място може да е навик, нещо, което винаги е правил. Трябва да му покажете, че подобно поведение вреди на връзката ви.

2. Човекът до вас се чувства виновен, че не прекарва повече време със семейството си
Една от причините партньорът ви да поставя семейството си на първо място може да бъде, защото се чувства виновен, че не прекарва повече време с роднините. Когато човек е прекомерно привързан към родителите си, за него е изключително трудно да пререже „емоционалната пъпна връв“. Той обаче трябва да разбере, че да има собствен живот и партньор, на които дават приоритет, не означава, че обича родителите си по-малко.

3. Поддържането на поверителност е равно на уважение: споделянето на подробности със семейството е забранено
Не е изключено вашият партньор да споделя лична информация със семейството си. Например вашите разговори, проблеми, краткосрочни и дългосрочни цели и т.н. Много от нещата, които споделяте интимно с него, може да достигнат до ушите на неговите роднини.


4. Избягвайте негодуванието: задайте граници и изложете промените
Ако партньорът ви поддържа наистина близки връзки със семейството си, може да се почувствате като непознат в собствения си дом, тъй като изглежда не се вписвате. Този вид ситуация не е здравословна и със сигурност няма да ви донесе никакво щастие.

Въпреки това трябва да избягвате чувството на негодувание или омраза към свекърва и свекър. Това ще влоши ситуацията още повече.
Вместо това приложете конструктивна визия, с която да се опитате да „превъзпитате” партньора си, обяснявайки му какво означава да има връзка и да поддържа истински ангажимент към половинката си. За да направите това, трябва да зададете граници и да предложите някои промени:

• Уважавайте факта, че семейството (както неговото, така и вашето) е важно, но и двамата винаги трябва да сте приоритет един за друг. Да бъдеш приоритет, означава да знаеш как да обичаш.
• Решавайте всички проблеми между вас двамата. Включването на трети страни е забранено.
• Ограничете семейните посещения. Роднините не трябва да се появяват без предупреждение и да предполагат, че винаги сте на разположение.
• Трябва да споделите всички нужди, желания или притеснения като двойка, преди изобщо да включите други.

5. Рано или късно той ще бъде принуден да избере това, което иска
В един момент партньорът ви ще трябва да реши. Очевидно не трябва да бъде принуждаван да избира между вас и семейството си, но трябва да разбере, че някои неща просто не са позволени. Например, ако преживявате лоши моменти, няма да гледате с нежност към половинката си, ако избере да прекара целия ден с родителите си.

Нито е разбираемо, че всеки момент от всеки ден той поставя нуждите и желанията на родителите си пред вас като двойка. Ако случаят е такъв, може да се наложи да се вземе по-кардинално решение, защото дори и да искате, не може да продължавате да живеете по този начин.

Липсата на зрялост в емоционалните въпроси наранява, а прекомерната привързаност към родителите в зряла възраст създава връзки, които са обречени на страдание и провал.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X