Напишете дума/думи за търсене

Как да се разбираме с роднините на половинката си

Създаването на ново съпружеско ядро представлява семейна корекция, която може да генерира временен етап на дезорганизация. Включването на зет или снаха в семейството е от съществено значение за продължаването на рода, но пристигането им невинаги се посреща със зрялост и уважение. Да бъдеш част от вече установена семейна структура, не е лесно. Изисква гъвкавост и толерантност.

Когато някоя от страните в това уравнение не желае да направи компромис, да преговаря, да съчувства и да приеме естествените промени, произтичащи от съюза, възниква конфликт.
Независимо дали сте в нова връзка или сте познавали и сте живели със свекървата и свекъра си от дълго време, може да не знаете протоколите или нивата на доверие, необходими за успешното взаимодействие с тях.

Разбира се, може да имате разногласия не само с родителите, но и с други роднини на партньора ви.

За съжаление, няма магическа формула. В крайна сметка всеки е различен и всяко семейство има своя собствена динамика и правила. Въпреки това следните насоки трябва да се окажат полезни.

1. Приемете, че е време за преход
Фактът, че едно дете е в дългосрочна връзка, омъжва се или създава собствено семейство, е важен момент на преход за неговото родителско семейство. Като всяка промяна, тази трансформация е предизвикателство и отнема време, за да бъде приета.

Затова бъдете търпеливи със свекърите и със себе си. Не се преструвайте, че всичко е просто и перфектно от самото начало. Успокойте се и си позволете да опознаете тези хора (и им позволете те да опознаят вас).

2. Определете ролите
Може да възникне конфликт, ако вашите роли не са добре дефинирани и поемете роли, които не ви отговарят. От самото начало и двамата партньори трябва да знаете, че за да създадете съвместен живот, трябва да приоритизирате ролите си.

Това може да означава да прекарвате по-малко време със семейството си по произход или да промените определена динамика. Това е от решаващо значение, ако искате да поставите единен фронт срещу всякакви възможни оплаквания или искове от семейства, които не ви допадат.

Това не означава да забравите важната роля, която родителите, братята, сестрите и другите роднини продължават да играят в живота на вашия партньор. Трябва да уважавате тяхното място, тяхното мнение и връзката, която вече имат с половинката ви, без да го превръщате в съревнование.


3. Говорете с човека до вас
Животът със свекърите може да бъде проблем, който създава най-голям дискомфорт. Освен това може да бъде потенциален източник на конфликт. Поради тази причина е важно вие и вашият партньор да говорите за това заедно, да преговаряте и да се съгласявате. Разберете колко е важно всички вие да живеете щастливо заедно. Преценете колко пъти ще се срещате в месеца или в годината. Съгласете се до каква степен сте готови да споделяте един друг с вашите фамилии.

Не забравяйте, че тук няма верни или грешни отговори. Отговорите се крият в това какво се чувствате комфортно и за двама ви. И двамата обаче трябва да сте съгласни, така че по-късно да не възникнат упреци.

4. Бъдете сърдечни и уважителни
Да се разбирате със свекърите си, не означава, че трябва да станете големи приятели и доверени лица една на друга.
За да съжителствате щастливо, всичко, от което се нуждаете, е сърдечност и уважение. Може да покажете това с малки жестове.

Например да бъдете любезни във вашите взаимодействия, да избягвате спорни теми, да си помагате у дома, ако живеете под един покрив, или да предлагате помощ с какво може да допринесете, когато споделяте времето си.

5. Бъдете настоятелни
Тъй като това са особено сложни отношения, трябва да бъдете настоятелни. Този комуникативен стил ще ви позволи да поставите здравословни граници, ако смятате, че свекървата и свекърът ви обиждат. Освен това ще ви помогне да изразите вашите мнения и искания твърдо и с уважение. Това е особено полезно при разрешаване на конфликти.

За да избегнете спорове, може често да позволявате на обидни коментари да минават покрай вас. Но в крайна сметка те само ви карат да негодувате и ситуацията ще стане по-трудна. Като алтернатива може да се оплачете на партньора си. Това обаче го поставя в трудната позиция да посредничи между вас и неговите родители.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X