Напишете дума/думи за търсене

Съвети за свекърви: как да се сприятелите със снаха си

Свекървата е чудовище, а снахата – жертва на нейния терор. Обикновено това е стереотипът, в който дори и несъзнателно се вместваме. Ако нямате желание да влизате в образа на чудовището, ще трябва да положите усилия да разбиете стереотипа.

Жажда за власт

Всяка майка е убедена, че нейният син е най-добрият. Затова се опитва да го предпази от кандидатките за сърцето и леглото му – дори и да не искат мнението й. Психолозите обаче са категорични, че това не е грижа за щастието на сина, а опит за контрол над него. Колкото по-послушен е бил синът, колкото по-малко се е съпротивлявал при избор на училище, университет, дрехи и т.н., толкова по-трудно му е сам да си избере жена. А мама няма нищо против да му помогне - и без това знае по-добре от него.

Как да се справите? За начало осъзнайте, че синът ви вече е голям човек, и уважавайте изборите, които прави. Отпуснете се и не се чувствайте длъжни да упражнявате опека над него и половинката му – те ще се справят и без вас. Вместо това се отдайте на по-приятни дела.

Ревност

Много майки са убедени, че синовете им отделят по-малко време, отколкото заслужават. Те са положили толкова усилия да ги отгледат, а те ги забравят заради жените си. Майките, които са ги родили, трябва да са на първо място.

Как да се справите? Ако синът ви е отдаден баща и съпруг, значи именно вие сте успели да го възпитате като такъв и трябва да се гордеете с това. Щом прекарва повече време със собственото си семейство, възпитали сте го качествено – тази проста логика ще ви помогне да се справите с ревността. И още нещо – щом няма време за вас, значи жена му се грижи достатъчно добре за него.

Усещане за ненужност

Често негативната аура около свекървите се дължи именно на неумението им да се справят с усещането си за ненужност – никой не се нуждае от грижите и съветите им. Децата са слаби и болни, защото родителите им не ги гледат добре, а снахата не готви достатъчно питателна храна… Оттук до точката на конфликт разстоянието е минимално.

Как да се справите? Може да сте полезни на снаха си по друг начин – като й помогнете да разбере по-добре мъжа си. Разкажете й за него – какви страхове е имал като малък, в какво са силните му страни. Ако вместо вертикална йерархия „стари-млади” установите хоризонтални отношения между равни жени, които си помагат, много от конфликтите ще изчезнат от само себе си. Общувайте с нея без поучения, без задължения и борби за власт – със сигурност и синът ви ще е по-спокоен и доволен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X