Напишете дума/думи за търсене

4 типа свекърви: как да ги неутрализираме

За добро или за лошо, свекървата често е важен фактор в едно семейство. Освен че е в състояние да ви вгорчи живота, тя може да стане и причина за разпад на брака. Разбира се, ако извадите късмет, тя може да е свежа, разумна и с чувство за хумор. Ако не сте сред щастливките обаче, този текст е за вас. Кои са „проблемните” типове свекърви и как да се справите с тях.

1. Благодетелка или „Аз знам кое е най-добро за вас”

Основни характеристики: тя няма да пропусне случай да се набърка в живота ви. Убедена е, че го прави за ваше добро и винаги изказва мнението си по всички въпроси, дори и никой да не я пита. Не познава значението на термина „лично пространство“. Ако живеете заедно, няма да се поколебае да нахълта в спалнята ви, докато сте в леглото. Иначе идва на гости без предупреждение и претендира за ключ от дома ви. В нейно присъствие се чувствате като невръстно девойче.

Защо го прави? Най-вече, защото иска да има контрол над живота ви и да си създава усещане за значимост. Често прибягва към манипулации с помощта на подаръци или финансова помощ.

Как да я обезвредите: не приемайте подаръците и парите, колкото и примамливо да изглежда предложението й. Този тип жени не разбират от намеци, трябва да заявите ясно чрез думи и действия правото си на самостоятелен живот.

2. Конкурентка или „Синът ми не попадна на жена”

Основни характеристики: тя до такава степен обича да ви критикува, че е превърнала тази дейност в свое хоби. По думите й сте лоша съпруга и лоша майка. Единствената жена, която е достойна да бъде до сина й, е самата тя. Знае по-добре от вас как се възпитават деца, тъй е идеалната майка. Убедена е, че вие сте в корена на всички беди, които сполетяват сина й. Готова е на всичко, за да победи в борбата за вниманието на най-достойния мъж (независимо, че става дума за сина й, а не за съпруга й).

Как да я обезвредите: приемайте напълно спокойно, без намек за гняв упреците й. Така ще я лишите от удоволствието да ви ядосва и скоро ще й стане безинтересно.

3. Интригантка

Основни характеристики: използва всяка възможност да разпространява клюки по ваш адрес. Ако сплетните достигнат до вас и я попитате в очите вярно ли, ще отрече всичко. Постоянно се оплаква на съпруга ви от вас. Може след години с потрес да научите от роднини или съвсем далечни познати за невероятните й оплаквания, свързани с вас. Обикновено тя взима троха истина, преобразява я до неузнаваемост, като изкривява фактите в своя полза.

Как да я обезвредите: сведете контактите си с нея до минимум. Когато се налага да общувате, правете го вежливо и дипломатично (иначе тя с още по-голямо удоволствие ще клюкари за „истериите” ви), бъдете крайно внимателна какво казвате в нейно присъствие. Ако синът й се вслушва в думите й по вас адрес, се замислете сериозно трябва ли ви такъв мъж.

4. Собственичка

Основни характеристики: нейният син винаги трябва да бъде в зоната й на достъп. Независимо, че има жена, той трябва да обръща внимание първо на нея – да прави ремонт в дома й, да пазарува, да я превозва със семейния ви автомобил. Ако има неблагоразумието да й откаже, моментално се „разболява”, като по този начин се опитва да му внуши чувство за вина.

Как да противодействате: намерете й друго занимание – предложете й хоби, а ако е сама, запознайте я с подходящ мъж. Погрижете се да свикне постепенно с мисълта, че синът й има собствен живот и е необходимо да се съобразява с него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X