Напишете дума/думи за търсене

Характеристики на безчувствените хора

Безчувствените хора са тези, които са вредно откровени. Те се гордеят, че не мълчат за нищо и винаги очевидно са искрени.
Докато повечето хора се свързват с емоционалните реалности на околните, има и такива, които изобщо не реагират на чуждото нещастие и често не се интересуват от никого, освен от себе си.

Хората, които не искат да виждат света около себе си, които бягат от отговорностите си и дават приоритет на собственото си благополучие пред това на другите, демонстрират форма на безчувственост.

Виждаме безчувственост в съседите, на които не им пука за стареца, който живее сам. Виждаме го във връстниците на деца, които са тормозени, в хората, които не спират да питат приятелите или колегите си защо изглеждат толкова безрадостни, след като е очевидно, че на тях не им се разисква това.

Ели Визел, унгаро-еврейски писател, роден в Румъния, оцелял в концентрационен лагер, описва какво означават за него безчувствеността и безразличието в човешкото същество. Той твърди, че това е „странно и неестествено състояние, в което линиите се размиват между светлина и тъмнина, здрач и зазоряване, престъпление и наказание, жестокост и състрадание, добро и зло“.

Безчувствените хора носят нещастие, а също и страдание. Защото тези, които не виждат и не действат според нуждите и чувствата на другите, извършват вредно и унизително поведение.
Като не се свързват с реалностите на околните, тези хора се държат по студен и плашещ начин.

Какви характеристики определят този тип хора?

Те практикуват вредна асертивност
През 2019 г. д-р Дейвид Уотсън от университета Нотр Дам провежда проучване, което разкрива нещо доста интересно. Установено е, че определени личности демонстрират вид патологична екстровертност. Това показва модел на нечувствителност. Поведение, което се проявява главно чрез вредна откровеност.

Нечувствителните хора прилагат вид разрушителна асертивност. С други думи, те не се колебаят да кажат на другите всичко, което мислят за тях. Те са от хората, които нямат цедка на устата. Тяхната истина обаче винаги е само от тяхна гледна точка и е вредна.
Пасивната грубост и правенето на унизителни коментари под прикритието, че казват само истината е друга форма на безчувственост.

Показват липса на обич или съпричастност

Нечувствителните хора проявяват липсата на привързаност към партньора, семейството или приятелите си. Освен това е изключително обичайно за тях да прилагат това, което познаваме като инструментална емпатия. С други думи, те се свързват с нуждите на другите само когато имат полза.

Катедрата по психиатрия в Harvard Medical School провеждаизследване, което показва, че тази характеристика е често срещана при нарцистичното разстройство на личността.

Склонни са да дразнят околните
Когато човек не се идентифицира с когото и да е пред него, за него е много лесно да използва подигравки, ирония и сарказъм, които нараняват останалите. Нещо повече, тормозът е често поведение при безчувствените личности, което подсилва егото им.
Това често ги кара да прекаляват с шегите си или да засягат чувствителни теми, които надхвърлят допустимите граници и етични принципи.

Липсва им социална отговорност

Това означава, че тези мъже и жени не реагират на несправедливости или дискриминация под каквато и да е форма, от манипулация до насилие.

Не са отворени за мнения, различни от собственото им
Безчувствените хора не понасят никаква визия, различна от тяхната собствена. Те разглеждат всяка противоположна гледна точка като заплаха. Това ги прави трудни за живеене и е трудно да се води разговор с тях.

Рядко мислят, преди да говорят

Безчувствените хора рядко мислят, преди да говорят. Те не отразяват и не избират правилните думи, за да не навредят и да бъдат уважителни. Освен това не обогатяват диалога, като го правят продуктивен и съпричастен. Всъщност те правят обратното. Те са склонни да използват вредна откровеност, придружена от нефилтрирана и импулсивна комуникация.

Проявяват изключващо поведение
Липсата на емоционално съзнание ги определя. Те не само не се свързват с чувствата на другите, но и не разбират собствените си.
Това означава, че когато видят приятел или някой друг, който се чувства зле, се чувстват раздразнени. Те не знаят как да реагират и не знаят какво да правят. В крайна сметка избират да избягват контакт и да не реагират.
Те смятат, че е по-добре да държат хората с техните проблеми далеч, за да запазят личната си територия в безопасност. Изключването на другите е един от начините да направят живота си по-удобен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X