Напишете дума/думи за търсене

Четирите качества на истинските приятелства

Вашите истински приятелства са силни и вечни стълбове в живота ви. Тази хипотеза не е само част от популярната мъдрост. Има изследвания, които потвърждават, че широката и солидна социална подкрепа удължава продължителността на живота.

Какво обаче отличава истинското приятелство от обикновените социални познанства? Какви емоционални качества притежава един приятел, за да го направи толкова уникален, и да ви мотивира да му присъдите позицията на „най-добър приятел“ или „сродна душа“ в сърцето си?
Според Робърт Роуни, психиатър и директор на отдела за разстройства на настроението в клиниката в Кливланд, има определени навици, които отличават истинските приятели от тези, които не са такива.

"Приятелството е една душа, обитаваща две тела."
-Аристотел-

1. Мотивират ви да приемете повече аспекти от себе си
Като човешко същество имате склонност да бъдете изключително самокритични. Това може да ви накара да имате негативни мисли за себе си.
Психиатърът Роуни посочва, че истинският приятел ви ободрява, когато сте твърде негативни, и заявява, че „индивидите се чувстват по-добре, когато са заобиколени от хора, които са им близки, които им дават подкрепа и насърчение, когато имат нужда“.
Най-близките ви приятели ще бъдат тези, които изразяват несъгласие, когато смятат, че сте твърде строги към себе си. „Истинските приятели естествено повишават самочувствието ви“, твърди Роуни.


2. Казват ви, когато грешите
Те са достатъчно уверени, за да покажат ясно, че искат най-доброто за вас. С други думи, те ви уведомяват, когато правите грешка. Вие не сте перфектни и приятелите ви са наясно с вашите грешки и ги споделят с вас, за да може да се поучите от тях.

Те са в състояние да посочат както това, което правите добре, така и какво трябва да направите по-добре. Освен това те могат да ви осигурят подкрепата, от която се нуждаете и в двата случая.

„Ако е повърхностен или нов приятел, той няма да каже нищо, което може да е отблъскващо. Но ако това е истински приятел – някой, на когото наистина имате доверие – той знае, че може да ви каже точно какво има наум. Хората, които са отворени и прями, са едни от най-важните приятели, които трябва да имате“, твърди Роуни.

3. Може да разчитате на тяхната помощ и подкрепа
Една от невероятните характеристики на най-добрия приятел е, че те са щастливи да споделят своята вечна загриженост и грижа за вас.
Ако искате да проверите дали някой от приятелите ви е внимателен към вас по този начин, вижте дали използва или не мобилния си телефон, когато сте заедно. Наличието подръка на тази джаджа ви разсейва, когато сте с някого. Най-добрият ти приятел не би позволил това да се случи.

Помощта и подкрепата, които се показват и предоставят в едно приятелство, са толкова големи, че дори предизвикват нивата ви на съпричастност. Това разкрива проучване на Университета на Вирджиния. Изследователите откриват, че мозъчната активност на човек, когато е в заплашителна или опасна ситуация, е практически същата като, когато приятелят му е в опасност. С други думи, способността да се поставите на мястото на друг е подчертана до такава степен, че имате невронално активиране, еквивалентно на това на вашите приятели. Удивително, нали?

4. Слушат ви със сърцето си
Повечето хора сменят темата, за да говорят за себе си, когато разговарят с някой друг. Разговорите с истински приятели обаче не са монолози. Не така се изгражда истинско приятелство.

Когато сте в състояние да поддържате открит диалог с някого, е по-вероятно да заздравите връзката си. Д-р Пол Сако, асистент в Училището по социална работа към Университета на Мериленд, казва, че ключът към балансирания разговор между двама души е активното обръщане на внимание на това, което говори другият.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X