Напишете дума/думи за търсене

Четири вида прегръдки и техните предимства според науката

Що се отнася до човешкото общуване, невербалният език е от съществено значение. Той предоставя повече от половината от информацията, която получаваме. В този контекст прегръдките са важни елементи в ежедневното взаимодействие. Спомнете си колко емоционално близки се чувствате до някого, след като го прегърнете за няколко минути. Несъмнено прегръдките ни позволяват да изразим много с един прост жест.
Когато чуем думата „прегръдка“, обикновено ни идва наум интимен и привързващ обмен на чувства. Но прегръдката може да се осъществи в много различен контекст и да има много различни значения.

Някои прегръдки са обнадеждаващи, други успокояват, трети са страстни, а четвърти просто те задушават.

Приятелски прегръдки


Приятелските прегръдки могат да включват всички онези, които означават другарство, приятелство или съчувствие. Физическият контакт не е прекалено близък и нивото на интимност също не е високо. По този начин емоциите, които възникват чрез този тип прегръдка, са предимно взаимна оценка, подкрепа или харесване.

Обикновено тези прегръдки имат някакъв „агресивен“ компонент. Например хващане на другия за врата или потупване по гърба. Това се случва особено между мъжете. Това е случаят и с така наречените „странични прегръдки“, които давате, като слагате ръката си върху или тстрани на раменете на другия човек.

Нежни прегръдки

Прегръдките са съществен елемент, когато искате да изразите братска обич или романтична любов. В този контекст физическият контакт е много по-близък, интимен и интензивен. Обикновено тялото се доближава и прилепва до това на другия, докато главите се докосват. Ръцете прегръщат интензивно другия човек и често този обмен продължава по-дълго, отколкото при приятелските прегръдки.

Връзките, които имат емоционален компонент в себе си, са тези, които са склонни да се възползват от този тип прегръдка. Той предава любов, съпричастност и истинска привързаност. Прегръдките отзад също попадат в тази категория. Те, в допълнение към всичко изброено, означават и желание за защита и грижа за другия.

Чувствени прегръдки

Като се има предвид физическата близост, която се случва при прегръдка, тя се случва и по време на секс. Сега повечето хора свързват еротизма и сексуалното желание с целувките. Прегръдките обаче също играят съществена роля в това отношение.

Добър пример за това биха били тези прегръдки, които се случват, докато единият човек седи на повдигната повърхност, а другият стои. Други биха били тези, които се случват, когато единият член на двойката поддържа тежестта на другия с ръцете си, докато те обграждат кръста на партньора си с крака. Тези прегръдки са много интимни, тъй като отразяват страст, желание и дори похот.

Неудобни прегръдки
Не всички видове прегръдки са положителни. Има моменти и обстоятелства, когато това взаимодействие се случва поради ангажираност, нежелание или недоволство. Ако се наложи да поздравите някого, на когото нямате доверие, или да прегърнете някого, който не ви харесва особено. Повечето хора са били в такъв тип ситуация поне веднъж.

Основната характеристика на тази прегръдка е, че въпреки че телата са съединени от кръста нагоре, от кръста надолу има значително разстояние. В някои случаи една от страните може да прегърне другата с любов и вълнение, докато отсрещният дори не прегръща с ръце.

Ползата от прегръдките
Прегръдките имат явни предимства в междуличностните отношения. Когато се срещаме с някого, те помагат да „разчупим леда“ и да установим приятелски контакт. Прегръдката с някого, на когото държим, ни позволява да укрепим връзката си с този човек, плюс това се увеличава емоционалната близост. По същия начин любовните връзки са силно обогатени от честите прегръдки между членовете им.

В личен план даването и получаването на прегръдки също има положително въздействие върху здравето. Доказано е, че прегръщането намалява кръвното налягане и сърдечната честота (има успокояващ ефект). То намалява нивата на кортизол в тялото и подобряват секрецията на окситоцин, като по този начин намаляват страха и стреса, като същевременно увеличават приятните усещания, самочувствието, щедростта и усещането за цялостно благосъстояние.

Прегръдките са в състояние да облекчат болката, да подобрят имунната система и дори да подобрят когнитивните способности. Накратко, това е прост, но изключително мощен ресурс, достъпен за всеки.
Затова нека ги използваме подобаващо. 

11 вида прегръдки - какво означават

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X