Напишете дума/думи за търсене

Едноминутни упражнения елиминират стреса и носят радост

Майндфулнес е нашата способност да живеем тук и сега, да сме изцяло в сегашния момент – без тревога, без страх, без тъга по вчерашния ден. Тази способност силно се нарушава по време на стресови периоди. Тези 1-минутни упражнения, които може да правите навсякъде и по всяко време, ще ви държат във форма – ще се чувствате фокусирани, релаксирани и по-щастливи.

1. Прозявайте се и се разтягайте за 10 секунди на всеки час
Направете фалшива прозявка, ако трябва. Това ще предизвика истинската. Кажете „аааа”, докато издишвате. Забележете как една прозявка прекъсва мислите и чувствата ви. Тя ви отвежда в настоящето.

След това се разтягайте наистина много бавно за поне 10 секунди. Забележете всяка стегнатост и произнесете думата „лекота“... или просто поздравете стегнатото място. Отделете още 20 секунди, за да осъзнаете какво правите, и след това се върнете към другата си дейност.

2. Три прегръдки и три дълбоки вдишвания
Прегърнете някого здраво и поемете 3 големи вдишвания заедно. Дори и да не дишат с вас, дишането ви ще ги заземи.

3. Внимателно вкусете стафиди или шоколад
Вземете стафида или парченце шоколад и внимателно си хапнете, наслаждавайки се. Забавете, усетете, насладете се и се усмихвайте между хапките. Правете го целенасочено бавно. Използвайте всичките си сетива, за да усетите вкуса и аромата.

4. Стиснете юмрук и дишайте в него
Поставете пръстите и палците си надолу. Сега стиснете здраво юмрука си. Обърнете ръката си така, че пръстите и палците да са обърнати нагоре и дишайте в юмрука си. Забележете какво се случва.

5. Спрете

  • Изправете се и дишайте. Почувствайте връзката си със земята.
  • Спуснете погледа си надолу. Сканирайте тялото си и забележете всички физически усещания и емоции. Изхвърлете неприятните усещания и чувства при издишване.
  • Наблюдавайте. Повдигнете очите си и вижте какво има наоколо. Съсредоточете се в нещо, което е приятно и за което сте благодарни.

6. Внимателно дишане за една минута
Спуснете очите си и забележете къде усещате дъха си. Той може да е въздухът, влизащ и излизащ през ноздрите ви, или издигането и спадането на гърдите или стомаха ви. Ако не може да усетите нищо, поставете ръката си върху корема и забележете как ръката ви леко се издига и пада с дъха. Ако искате, може просто да удължите вдишването и издишването или да дишате естествено. Вашето тяло знае как да диша.

Съсредоточете се върху дъха си. Ако умът ви се скита, просто върнете вниманието си към дъха.
Това може да се направи за повече от една минута. Въпреки това дори една минута ще ви позволи да направите пауза и да се почувствате в настоящето.

7. Медитация
За една минута затворете очи и повторете „Нека бъда щастлив, да съм добре, да бъда изпълнен с доброта, търпение, вяра и мир“. Може да помислите за някой, когото познавате и харесвате, или просто да изпратите мислено любов на всички хора.

8. Кой е стремежът ви
Задайте си въпроса: „Какъв е стремежът на сърцето ми?“ Направете пауза за около 20 секунди. Направете това втори или трети път и запишете какво ви идва наум. Може би стремежът ви е да бъдете по-добър със себе си, да бъдете по-търпелив, по-амбициозен, по-грижовен.

След като решите кой стремеж ви харесва най-много, започвайте деня си с него. Произнасяйте го с отварянето на очите. Това ще ви настрои за вашия ден и вашите взаимодействия с другите, включително със себе си.

Вижте една от най-добрите билки срещу стрес и депресия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X