Напишете дума/думи за търсене

Топ 3 продукта за укрепване на нервите

Животът в голям град е пълен със стрес - натоварен работен график, проблеми в отношенията, постоянна тълпа от хора, излишък от негативни новини и натрапчива реклама, която се прокрадва от всички ъгли. От една страна, ние сме свикнали да живеем в тази рутина, от друга страна, ситуацията се влошава от некачественото хранене, неспазването на режима на съня и липсата на адекватна почивка. Така че се появяват хронична умора, раздразнителност, агресивност, а зад тях има апатия и депресия.

Как може да се справите с психическия стрес, който ви пречи да се наслаждавате на живота си?
Какво трябва да правят хората, които са на ръба на нервен срив?
Как да се справите с повишената раздразнителност и как да намалите чувствителността си към стреса?

Помнете че, повишената нервност може да възникне не само поради психологически фактори, но и чисто физиологични. Последните включват хормонални нарушения поради небалансирано хранене, хипертония, латентни възпалителни заболявания в организма, които източват тялото и разрушават имунната система. В рискова група са жените с болезнен предменструален синдром и менопауза.

Като цяло има две основни причини за повишена раздразнителност:

1. Дефицит на важни витамини и макронутриенти, участващи в регулацията на централната нервна система - витамини от група В, магнезий, калций, селен, йод.

2. Повишената им консумация в резултат на прекомерен психически и физически стрес, преумора, липса на почивка.

Как да се справим с раздразнителността?

Има два доказани метода, които се комбинират най-добре. Първият зависи изцяло от вашата дисциплина и мотивация. Всичко, което трябва да направите, е да коригирате ежедневието си и да започнете да въвеждате нови здравословни навици.

Откажете се от преумора, нередовно работно време, разпределете времето за пълноценна почивка извън града.

Балансирайте диетата си - яжте повече зеленчуци и плодове, пийте достатъчно вода, намалете количеството на консумираната захар и химикали и преминете към леки храни с ниско съдържание на мазнини.

Настройте съня - проветрете стаята, изключете приспособленията два часа преди лягане, лягайте навреме и не пийте кофеинови напитки.

Въведете умерена физическа активност - правете упражнения, дихателни упражнения, посещавайте по-често природата, закалявайте се с душове, овладейте различни спортове, за да поддържате тялото в добра форма.

Вторият начин е да подпомогнете тялото със стимуланти и полезни хранителни добавки.

1. Препарати от магнезий

Магнезият е основният регулатор на нервната система, който контролира баланса на инхибиране, възбуждане, осигурява синтез на мелатонин и здрав сън. При недостиг на магнезий човешката психика става чувствителна към стимули от външния свят, по-трудно ни е да се противопоставим на стреса, разстройваме се от дреболии, вниманието и паметта се влошават. Тялото бързо консумира магнезий: с десет минути стрес се губи почти ежедневната му скорост. Ето защо е важно тази добавка да бъде включена във вашата диета. Освен релаксиращи ефекти, магнезият увеличава количеството на серотонин.

2. Фолиева киселина

Подобно на магнезия, витамин В9 участва в регулирането на процесите на инхибиране и възбуждане в мозъчната кора, помага на невроните да растат и предпазва ДНК на клетките от увреждане. Фолиевата киселина е полезна не само за бременни жени, които искат да се предпазят от преждевременно раждане и следродилна депресия. Витамин В9 намалява риска от анемия, укрепва имунната система, опростява работата на сърцето и ускорява синтеза на важни аминокиселини. И освен това е отлична профилактика на новообразувания.

3. Билкови препарати със седация (успокоителни)

Валериан

Това лекарство има кумулативен ефект, поради което изисква редовен прием в продължение на поне месец. Предимствата на валериана - успокоява добре нервната система, намалява налягането, усилва секрецията на жлезите на стомашно-чревния тракт, има спазмолитично действие, облекчава менструалните болки при жените. Ленаринът във валериана има мощен седативен ефект, лекува безпокойство и безсъние. Тинктурата от него може да се използва за борба с кожни обриви, за укрепване и възстановяване на структурата на косата, за подобряване на черния дроб.

Пасифлора

Това растение действа върху тялото, подобно на морфина, поради което се препоръчва при лечение на тревожност, маниакално-депресивна психоза и вегетативно-съдова дистония. Алкалоидите в пасифлората помагат за разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане. Флавоноидите, кумарините и гликопротеините намаляват нервността, повишената възбудимост, подобряват качеството на съня, повлиявайки положително хормоналния фон на човек.

Хмел

Екстрактът от шишарки хмел съдържа много витамини и етерични масла (кариофилин, хумулен, мирен), които укрепват имунната система, имат противовъзпалителни свойства и забавят процесите на стареене. Смолите и танините в състава му имат благоприятен ефект върху нервната система, с мощен успокояващ и аналгетичен ефект. Хмелът е ефективен при лечението на неврози, бъбречни заболявания, пикочен и жлъчен мехур, а също така облекчава главоболието и лекува дихателната система. Препаратите на негова основа се използват за премахване на кожни обриви и укрепване на косата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X