Напишете дума/думи за търсене

9 здравословни състояния, които ни карат да се чувстваме замаяни

Изобщо не е приятно целият свят около теб да се върти.

Чувството, че си постоянно на въртележка, е некомфортно и засяга от деца до възрастни. Причините за него може да са нещо незначително или нещо доста сериозно.

Предлагаме ви някои от тях, но ако тези симптоми да упорити и чести, посетете лекар. Може да сигнализират за инфекция, мигрена или инсулт.

1. Ниска кръвна захар

Когато не сте яли известно време, е съвсем нормално да се усетите замаяни. Намаляването на кръвната захар (хипогликемията) може да ви накара да се чувствате нестабилни, все едно сте подпийнали. В такива случаи най-добре е да повишите нивата на кръвната захар.

2. Дехидратация

Тя е виновна за ниските нива на вода в тялото, което води до замайване. Когато навън е горещо, не бива да забравяте да консумирате повече течности, защото дори и най-малкото количество загуба на течност чрез пот или друга дейност може да ви накара да се почувствате замаяни.

3. Ушна инфекция

Инфекцията във вътрешното ухо - независимо дали е свързана с инфекция на синусите, настинка, бактерии или вируси - може да доведе до проблеми с равновесието и да ви накара да чувствате замаяност.

4. Анемия

Дефицитът на желязо може да доведе до различни симптоми, а един от най-честите е замаяност. Ако усетите умора и бързо сърцебиене, посетете личния лекар.

5. Лекарства

Страничните ефекти от медикаментите са една от основните причини за замаяност. Ако забележите, че имате пристъпи на замайване, след като приемете предписаните ви лекарства, потърсете медицинска помощ.

6. Алергии

Когато алергени като прах, животни или полени влязат в организма, те може да причинят възпаления в средното ухо. Една от реакциите на тялото е да се опита да регулира натиска, което ви кара да се чувствате замаяни. Някои хранителни алергии също може да причинят виене на свят.

7. Вертиго

При световъртеж хората често изпитват гадене и замайване. Пациентите често се оплакват от липса на равновесие или от това, че стаята се движи около тях. Това може да е резултат от инфекция, старост, нараняване или възпаление във вътрешното ухо.

8. Синдром на Мениер

Ако ушите ви звънят или бучат и са придружени от замайване, това може да се дължи на Синдрома на Мениер. Това е състояние, изразяващо се в натрупване на прекалено много течности в ухото, съпроводено със замайване, което може да продължи за дълъг период от време, а може да доведе и до загуба на слуха.

9. Ниско кръвно налягане

Случвало се е да се изправите рязко и да ви причернее пред очите, нали? Това може да се дължи на ниско кръвно налягане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X