Напишете дума/думи за търсене

Хранене за повишаване на хемоглобина

Малокръвие, анемия, ниско ниво на хемоглобин в кръвта – тази диагноза е все по-често срещана сред жителите на големите градове. Означава недостиг на червени кръвни телца. За да се справите, не е задължително веднага да започнете прием на лекарствени препарати – може просто да увеличите в менюто си храните с високо съдържание на желязо.

Какво представлява

Нивото на хемоглобин в кръвта е един от важните показатели за здравето. Основната му задача е да разпределя кислорода от белите дробове по целия организъм. За изработване на хемоглобин е необходимо желязо. В повечето случаи именно дефицитът на този микроелемент води до анемия. За да сме здрави, необходимо е не просто да включваме в менюто си продукти, съдържащи желязо, а да ги консумираме правилно и да изключим тези елементи, които се свързват с желязото и пречат на усвояването му.

На първо място - при анемия жизненонеобходим е витамин С. За да си го набавите, пийте много шипков чай и хапвайте често плодове и зеленчуци – портокали, листни зеленчуци, моркови, домати. Обърнете внимание на витамин В12 – той помага за формирането и развитието на червените кръвни клетки и нивото на хемоглобина. Най-много витамин В12 има в продуктите от животински произход – черен дроб, месо, сирене, яйца, риба. Веганите е добре да наблягат на морските водорасли и соята, които съдържат този витамин.

Какво възпрепятства усвояването му

Калцият се свързва с желязото и не му позволява да се усвои от организма. Затова продуктите, съдържащи желязо, трябва да се консумират отделно от млякото и другите храни, съдържащи калций.

Второто препятствие за желязото са зърнените култури – поради тази причина не съчетавайте месо с макарони и хляб.

На усвояването на желязото пречат също кафето и чаят – може да ги замените с билкови чайове и плодови сокове.

Симптоми

Главоболие, световъртеж, бледност на кожата, слабост, вялост, лесна уморяемост, понижен апетит, сънливост, постоянна умора, мускулни болки, шум в ушите, чести вирусни заболявания, студени ръце и крака – всички тези признаци може да са белег за наличие на анемия. Ако е налице един или няколко от изброените симптоми, най-добре е да направите анализ на кръвта си и да проверите нивото на хемоглобина. Хемоглобинът в кръвните анализи носи обозначението HB – при разчитане най-добре се обърнете към личния си лекар.

Причини

Хемоглобинът може да се понижи при обилен месечен цикъл, операции, раждане, аборт, хемороиди – те са свързани със сериозна загуба на кръв. Причина може да е спазването на строги диети и ограничения в храненето. До нисък хемоглобин може да доведат и заболявания на кръвта, нарушени процеси на усвояване на желязото в червата. Ако хемоглобинът в кръвта е нисък, страдат и други органи – главният мозък, нервната и имунната система. На практика всички органи и тъкани са засегнати от недостига на кислород в кръвта – тъй като основната функция на хемоглобина е да снабдява тялото с кислород. Причина за анемия може да са също гастрит и дисбактериоза – заради лошото усвояване на витамините и желязото в червата.

Топпродукти, съдържащи желязо

Препоръчителната доза за жените е не по-малко от 18 мг дневно, за мъжете – 10 мг. Рекордьорите по съдържание на това вещество (в 100 г) са:

свински дроб – 19 мг

- телешки дроб – 9 мг

- яйчен жълтък – 7.2 мг

- заешко месо – 4.4 мг

- черен хайвер – 2.5 мг

- бели гъби - 35 мг

- бирена мая - 18.1 мг

- морско зеле (ламинария) - 16 мг

- тиквени семки - 14 мг

- какао - 12.5 мг

- ша фъстък – 60 мг

свинско месо – 20.2 мг

пъдпъдъчи яйца – 3.7 мг

спанак – 13.51 г

Леща – 11.8 г

грах – 6.8 – 9.4 г

елда – 8.3 г

ечемик – 7.4 г

пшеница – 5.4 г

овесени ядки – 5.5 г

фъстъци – 5 г

кашу – 3.8 г

царевица – 3.7 г

кедрови ядки – 3 г

Не пренебрегвайте и хранителните добавки

Колкото и добре да се храним, е трудно да набавим единствено чрез трапезата необходимите за нормално кръвообразуване и хемоглобин съставки. Затова препоръчваме да включите в дневния си режим и прием на хранителна добавка. Може да се доверите на продукта Algoglobin Alphyca®, защото той комбинира максимален брой биоактивни съставки. Чрез специален процес на биохелиране клетката на спирулина се обогатява с желязо и така то става 100% бионалично за организма. Algoglobin Alphyca® е решението, ако имате кръвозагуба, ако сте вегетарианец или спазвате диета, ако сте спортист и имате нужда от максимален кислороден капацитет на кръвта, или просто ако сте активна жена, която се нуждае от енергия. Продуктът ще ви лиши от пролетната умора и ще ви помогне да се чувствате по-бодри и силни във всеки стресов период. Освен всичко това той щади стомаха за разлика от много други продукти в същата категория.

За да научите повече за него, посетете сайта на продукта.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X