Напишете дума/думи за търсене

Огнян Симеонов: Най-доброто средство за имунитета е черният бъз

Даровете от природата засилват организма и имунитета ни, за да ни подготвят за студените месеци, когато ще върлуват вируси и ще ни гонят настинки.

Ще е най-добре, ако болестите не ни застигнат въобще, защото сме напълнили тялото си с витамини и минерали от плодове и зеленчуци, расли по нашите земи, както съветва диетологът Огнян Симеонов.

Огняне, кои сезонни плодове усилват защитата към вируси и бактерии?

Съветвам хората да наблягат на сезонните плодове, каквито и да са те, защото ги има за кратко време. Природата ни е дала всичко, от което да вземем нужните съставки и да държим имунната си система на ниво. И да не си измием ръцете, здравата имунна система се справя с всякакви нашественици. Пиенето на вода също е важно.

Тялото ни иска от нас единствено да поддържаме алкална среда с храната, която поемаме. Ако избираме храна с 4 pH и под него, в организма ни спокойно ще се развиват бактерии и вируси. Полезни за нас са храните с над 5 pH. В таблица за алкално-киселинни храни, месото е една от храните с най-ниското pH – 3. Но с най-ниско е колата – 2,9 pH. Тя е голяма отрова. Силно алкални са храните обагрени в зелено - спанак, коприва, лапад. Има много хора с ниско желязо и хемоглобин, така че нека те търсят коприва. Най-важното нещо е разнообразната храна. Много хора ядат 7-8 продукта, което не е лошо ако са правилните продукти. Не да ядем колбас, а чисто филе например. Не съветвам никого да си купува консерва в метална кутия, а всичко да е прясно и най-добре да е тъкмо откъснато от храст или дърво. Научно доказано е, че плодовете и зеленчуците са живи 4-5 часа след като са откъснати и след това енергията, която носят намалява. Така че колкото по-пресни храни ядем, толкова по-добре за нас.

Доматите и краставиците сякаш са най-честият гост на трапезата ни, това добре ли е?

Доматите са силен зеленчук. Те съдържат ликопен, който бори дори рака, така че действат много добре и на имунната система. А за рака редица професори твърдят, че се причинява от гъбична инфекция и, че може да се лекува със сода бикарбонат. За всяко нещо има простичък лек. И нека се знае, че ние не лекуваме дадена болест, а повдигаме имунната система, за да се справи с болестта.

Дехидратацията причина ли е състоянието на имунната система да се влоши?

Дехидратацията се получава при хора, които пият по-малко от половин литър вода на ден. Всеки може да си направи експеримент като този на 42-годишната британка Сара, публикувала снимки преди пиенето на 3 л вода на ден за месец и след това. Резултатът е видим – тя се подмладила с 5 г, а главоболието, торбичките под очите и лошото храносмилане - изчезнали.

Това, което съветвам всички да направят, докато слънцето е все още лятно, е да изнесат през деня стъклена бутилка с вода навън, от която да пият привечер. Водата получава енергия от слънцето и става в пъти по-лечебна. Много полезно и приятно е и да се правят бани със слънчева вода.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X