Напишете дума/думи за търсене

Диетологът Огнян Симеонов: С алкални храни държим болестите далеч

В последно време много се говори за ползата от алкалната храна и за вредата от киселинната. Ще си навредим ли много, ако ядем продукти, които образуват кисела среда в организма, може ли да отслабнем с алкална диета и при какъв тип хранене ще бъдем по-здрави, обяснява специалистът по хранене и диететика Огнян Симеонов.

Огняне, защо е добре да ядем алкална храна, а не киселинна?

От здравословна гледна точка алкалните храни са по-добри. С тях хората боледуват по-рядко. Но е грешка, ако някой смята, че може да промени своето pH, когато яде алкални храни. Те може да го променят съвсем малко в стойност плюс или минус 0.5 до 1. Нормалните стойности на pH в организма са между 7 и 7.4. Ако е под 7, средата е киселинна, ако е над 7.4, се води алкална. В нашето тяло различните зони имат различно pH. Стомашното pH e между 4 и 6 и не може да се промени. Стомашните сокове, които имаме, са с много киселинно pH и каквито и зеленчуци да ядем, не може да променим този факт. Благодарение на дишането тялото има способността да променя своето pH. Ако кръвта е с по-киселинно съдържание, дишането се учестява, за да изхвърли повече въглероден диоксид. При дишането организмът използва хипохлорна киселина. Тя се справя с всички патогени в тялото, които не са му нужни. Има теория, според която, ако човек се храни с алкална храна и поддържа алкално pH, не се развиват патогени в тялото. Но има алкалофилни микроорганизми, които спокойно растат в алкална среда и може да нанесат вреди на човек.

Ако се храним по системата на алкалната храна и имаме някакво заболяване, може да повлияем в посока подобряване и оздравяване. С въвеждането на пълно вегетарианство при онкологични заболявания и с изключването на всичко животинско рязко се подобрява състоянието на болния. Но трябва да се подобри и имунната му система, и т.н.

Алкалната среда повишава ли имунитета?

Моето мнение е, че е така. Но всеки трябва да направи опит със себе си, защото всеки човек е индивидуален. Има хора, които не се чувстват добре, като се хранят с алкални храни, защото са месоядни и така се чувстват по-заредени.

Кои са най-алкалните храни?

Зеленолистните са на върха на пирамидата - водорасли, броколи, спанак, коприва, магданоз, краставица, кълнове, сладката билка стевия. Следват меласа, авокадо, лимони. Идва ред на червено цвекло, зеле, целина, джинджифил, чесън. Може да си направим и алкална вода. А по-киселинната може да унищожи патогените, микробите в тялото. Дори изплаквайки ръцете или зеленчуците с такава вода, може да унищожим микробите по тях. Аз имам кана, в която правя киселинна вода с pH около 3.5 и високоалкална с pH над 9.5 до 10 дори 11. Сложим ли кафеена лъжица сода в киселинна вода с ниско pH (нарича се мъртва), pH-то се вдига на 8.4. Ако pH-то на водата е 11 и сложим сода, то пак пада на 8.5. Един вид содата алкализира по перфектен начин и киселинната вода. Може да се ползва чешмяна вода или преварена и леко топла.

Кои храни са киселинни?

Това са хамбургери, хот-дог, филе, шоколадови десерти, курабии, вафли, бяла захар, алкохолни и газирани напитки, хляб. Те образуват киселинна среда.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X