Напишете дума/думи за търсене

Водата и алкално-киселинният баланс

Човешкото тяло е една от най-сложно устроените системи в природата, която се влияе от редица фактори, отговорни за енергията, красотата и дълголетието ни. Здравословният начин на живот безспорно е свързан с правилното хранене, с приема на достатъчно количество течности, физическата активност и качествената почивка. Знаем ли обаче до каква степен е важен алкално-киселинният баланс за поддържането на здравето и добрия външен вид?

Тялото ни е съставено предимно от вода, която спомага не само за пренасянето на хранителни вещества и кислород, но и за биохимичните процеси в организма. Както в природата, така и в човешкото тяло, водната среда може да има киселинни или алкални свойства, които се измерват в скала, наречена pH (потенциален водород, potential hydrogen).

pH представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални). Тази скала е от 1 до 14, като 1 е много киселинна среда, 7 е неутрална, а 14 е силно алкална среда. За да бъдем здрави, е добре течностите в организма ни да са с неутрално pH (около 7). При продължителен дисбаланс тялото реагира с болести или симптоми на неразположение.

Заради начина си на хранене, днес повечето хора имат завишена киселинност, тъй като приемат твърде киселинни храни и напитки – месо, млечни продукти, колбаси, fast food, хляб, кофеин, алкохол, маргарин и др. Киселинната среда намалява кислорода в кръвта, отразява се на мускулните тъкани, артериите и вените, води до проблеми с кръвното налягане и съня, намалява енергията и води до наднормено тегло.

Правилният pH баланс може да бъде възстановен чрез балансирано хранене. Ако нивата са твърде киселинни, трябва да се увеличат количествата алкални храни. Това са плодовете и зеленчуците, соя, чесън, кокосово мляко, неутралните мазнини като зехтин, масло от рапица, бадемово масло и др. Ако нивата са твърде алкални, може да се засили употребата на някои киселинни храни.

Достъпен и лесен начин за възстановяването на нормалното pH в организма и неутрализирането на киселинната среда е редовният прием на минерална вода. Добре е всеки ден да пием около 1.5 – 2 литра вода с неутрално или алкално pH. Минерална вода DEVIN се отличава с високо ниво на алкалност ( 9.4 pH), което я превръща в идеалния съюзник за поддържането на правилния алкално-киселинен баланс в тялото. Включването на тази вода в ежедневната диета спомага и за снабдаването на организма с необходимите му минерали и соли като манган, калций, желязо и др.

X