Напишете дума/думи за търсене

Лекува ли суровоядството?

Как храната може да ни осигури живот без болести и лекарства? Много хора намират отговора в суровоядството. Говорим с Мария Обретенова (Мер) - създател на сайта Земя назаем - която вярва, че със суровоядството е постигнала дълго търсеното здраве, хармония и щастие.

Защо суровоядство?

Като тийнейджър страдах от тежка форма на акне по лицето, шията и гърба, екземи по ръцете и почти ежедневно главоболие, и така повече от 12 години. При това консумирах качествени храни - или поне така си мислех - наблягах на млечни продукти с убеждението, че така си набавям калций, протеини и животински мазнини. Установих, че всичко това е голяма заблуда, с която живеем вследствие на маркетинговите стратегии на месната и млечната индустрия.

Какви са предимствата да се храниш със сурова храна? Има ли недостатъци?

Във физически аспект - прилив на енергия, здраве, лекота на действията и мислите. А в емоционален и духовен - хармония, баланс и спокойствие, изчистване на аурата и силна връзка с енергиите около нас. Недостатъци има, ако се подходи некомпетентно и с насилие. При рязко преминаване от нездравословна храна към пълно суровоядство може да се наблюдава засилено отделяне на токсини в тялото ни, което се проявява като главоболие или гадене, подуване на корема, кафяви петна по кожата.

Може ли в менюто да се включат сурови плодове, зеленчуци, ядки, без да се изключват супи, готвено?

Естествено дори това е най-препоръчителният вариант, ако живеем в града. Суровите плодове, ядки, семена и зеленчуци следва да са около 80% от менюто ни, а готвената храна в останалите 20%. Моят съвет е да се изключат напълно месните храни, силно рафинираните продукти, “белите отрови” - бяла захар, бяло брашно, трапезна сол, нишесте, храни с Е-та и т.н. Ако живеем в големия град, пълното суровоядство е трудно. Тогава усещаме мръсотията около нас и вредните лъчения с по-голяма сила. Също сезоните влияят на желанието с какво да се храним. Лятото е лесно да сме на плодове и зеленчуци, докато зимата изпитваме нужда от нещо готвено и горещо.

Суровоядството забавя ли процесите на стареене и какво се лекува с него?

Определено забавя стареенето, но най-вече поддържа млад и бодър дух. С времето цялата ни имунна система укрепва, всичко непотребно се изхвърля от клетките ни. Пресните плодове и зеленчуци, кълнове и семена са пълни с антиоксиданти, жива структурирана вода, витамини, микроелементи. Много болести са премахнати благодарение на суровоядството, но е важно да разберем какво е болестта. Тя е цялостна интоксикация, дисбаланс в тялото ни, който се е изразил чрез отклонение на функциите на даден орган.

Болестта е симптом, червена лампичка, която мига, когато нещо не е наред. Затова не бива да премахваме симптома, а да се опитаме да се върнем към баланса, да премахнем натрупаните токсини и да захраним тялото си с правилните градивни елементи - живи витамини и минерали. При това човек трябва да пожелае да си помогне, а не просто да започне този начин на живот, защото някой друг е казал.

А какво се случва, когото ядем готвена храна?

Ако се храним предимно с готвена храна, с времето запасите ни от ензими намаляват, а те са в основата на всички метаболитни процеси. Без тях се стига до болести, преждевременно остаряване, спад на тонуса и енергията ни. Освен това готвената и животинската храна водят до киселинни реакции в организма. А тялото е здраво, когато течната среда е леко алкална. С високата термична обработка ензимите се унищожават, загубата на витамините е над 80%, на витамин В12 - над 96%, на протеините - над 50%. Всички минерали и микроелементи преминават в небиоактивна форма и клетките не могат да ги използват за целите си.

Мария Обретенова (Мер)
Мария Обретенова (Мер)

При консумацията на готвена храна в организма ни настъпва хранителна левкоцитоза, следва засилено насочване на левкоцити към храносмилателната система, при което имунната система отслабва. За да не се случва това, е добре да започнем със салата от пресни зеленчуци преди основното хранене.

Представи ни едно твое дневно меню.

Сутрин закусвам със смути от пасирани плодове и покълнали семена и ядки, зеленолистни растения. На обяд си правя богата салата. Ако вечер съм гладна, ям нещо малко - орехи, плод, чай, фреш. Но преди години, когато преминавах към този начин на хранене, ядях по 3-4 пъти на ден - сутрин мюсли от сусам, покълнал слънчоглед, ленено семе, сушени плодове с ядково мляко. На обяд - обилна салата, а вечер нещо приготвено на принципа на изсушаването - кюфтенца от гъби и орехи или изсушени фалафели, сурова пица, нори рулца.

Кажи ни някои рецепти, по възможност лесно изпълними и по джоба на средния българин.

Повечето хора смятат, че трябва да добавят нещо към менюто си, за да се почувстват по-добре. Истината обаче е, че трябва да помислим какво да махнем и как да не преяждаме. Възрастните хора се хранят изключително с евтини колбаси, сирена и евтин хляб. Освен това повечето от тях дават половината си пенсия за ненужни хапчета. Най-доброто лекарство са билките. В България има много билкари, които могат да препоръчат точната комбинация от билки за почти всяка болест. За депресия, стрес и безсъние препоръчвам увеличаване на суровата растителна храна и спиране на животинската. Ако се направи за месец, всеки ще забележи по-спокоен ум, хармония и баланс. Добре е също така да се изключат и храните с възбуждащ ефект - какао, кафе, сладко.

Какво трябва да знае човек, ако реши да стане суровоядец?

Постепенното увеличаване на суровите плодове и зеленчуци в менюто ни е за предпочитане пред рязкото преминаване към чисто суровоядство. Но нека следва и сигналите на тялото си. Неподвеждащи сигнали има тогава, когато сме преминали една стабилна фаза на пречистване от токсините. Това може да стане постепенно с полезна храна. Ако искаме по-бързи резултати, може да приложим някои методи за пречистване на организма - пречистване на дебелото черво, (хидроколон терапия) пречистване на черния дроб, лимфата, кръвта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X