Напишете дума/думи за търсене

Диетата “Майо” сваля 5 кг за 2 седмици

Cъздадена през 80-те години на XX век от известната клиника “Майо” в американския щат Минесота, диетата със същото име е класирана 8-а в рeйтинга на най-добрите хранителни режими за годината. Тя налага строги ограничения, но пък се отслабва бързо и значително, а лошите хранителни навици се заместват с полезни, основани на уникална хранителна пирамида, създадена от лекарите на клиниката.

Какво представлява

Диетата има две фази - “Отслабни” и “Живей”. Първата се спазва 2 седмици и целта е да придобиете 6-7 полезни хранителни навика, като същевременно се откажете от също толкова вредни. В тази фаза трябва да усвоите следните привички: зaкусвайте здравословно в малко количество, главно растителна храна; яжте няколко пъти дневно плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, фибри, яйца; заменете наситените мазнини с ненаситени - зехтин и ядки; бъдете физически активни. Зачеркнете вредните продукти, особено като междинни хранения - сменете ги с плодове и зеленчуци; не се хранете пред телевизора; намалете количеството месо, захарта и солта; не се хранете често навън. Отличниците дори започват да си водят дневник за поетата храна и физическите упражнения: препоръчително е те да са 60 минути на ден.

Фазата “Живей” затвърждава и продължава наученото в първия етап, започва броене на калориите. При план 1400 калории на ден можете да хапвате 4 порции плодове или зеленчуци на ден, 5 порции въглехидрати, три порции протеини/млечни храни, три порции мазнини. Но порциите обикновено са от една-две хапки. Плодовете и зеленчуците са в основата на хранителната пирамида “Майо” а на върха ѝ са мазнините и захарите. Най-долу са храните, които трябва да консумирате най-много. Колкото по-нагоре се изкачвате, толкова по-ограничени са количествата.

През първата фаза захарта (освен в плодовете) и алкохолът са абсолютно забранени. После също не са желателни питиета с над 500 калории седмично.

Действие и точки

Освен върху килограмите, диетата действа добре и върху предразположените към диабет и хората с диабет 2, намалява кръвната захар.

Осма в общата класация, “Майо” е 11-а в категория “Най-добра за сваляне на килограми”; 3-а е в сектора “Най-добра срещу диабет”; 5-а е в областта “Най-добро здравословно хранене”; 18-а е в подкатегорията “Бързо сваляне на килограми”; 10-а е в “Най-добра за сърцето”; 7-а е в “Най-лесна за изпълнение”.

Oтслабва ли се

Практиката показва, че през първите две седмици с тази диета може да се отслабне с 3 до 5 кг. После теглото спада до 0,5-1 кг седмично, докато се достигне желаното ниво.

Колко струва

Плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни по принцип не са евтини, но имате широк избор и можете да наблегнете на продуктите от сезона, а не на вносните. Задължително е да си купите наръчника на клиниката “Майо”, издаден на английски.

Лесно ли се спазва

Мнозина намират първата фаза “Отслабни” за доста мъчителна. Затова тя е само две седмици. После режимът става по-либерален и се яде почти всичко, но в определени граници.

Кой я следва

Диетата “Майо” е много популярна в Холивуд – с нея отслабваха звезди като Лайза Минели и Елизабет Тейлър. Знаменитости често се лекуват в клиниката от различни зависимости. Те се подлагат и на диетата и излизат оттам значително вталени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X