Напишете дума/думи за търсене

Диетата по гликемичен индекс контролира кръвната захар

Американски здравни експерти се заеха със задачата да изследват диети и тяхната полезност и ефикасност. Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и в превенцията от диабет и сърдечни заболявания.

предимства

сами определяте диетата си

няма да изпитвате глад

недостатъци

няма наръчник освен за въглехидратите

трябва да си напишете домашното, преди да почнете

тип: балансирана

цел: загуба на тегло, по-добър контрол на кръвната захар, сърдечно здраве

твърдението: Ще отслабнете или задържите теглото си, намалявайки риска от сърдечно-съдово заболяване или диабет тип 2.

теорията: Да ядеш „добри” въглехидрати – трици, повечето плодове и зеленчуци, в това число ябълки и моркови, е чудесно, защото те контролират апетита и забавят глада. Освен това помагат за загуба на тегло. “Лошите” въглехидрати като хляб и картофи по-бързо се смилат и освобождават чрез кръвообращението, увеличават кръвната захар и ни карат да усещаме глад по-рано. Добрите въглехидрати се смилат по-бавно, чувстваме се сити по-дълго, а кръвната захар и метаболизмът работят като хората.

Как работи?

Всичко, от което се нуждаете, е да знаете къде различните въглехидрати попадат в скалата от 0-100 на гликемичния индекс. Списъкът на въглехидратите от всяка категория може да се намерят лесно в интернет. Освен това няма да се занимавате с досадни грамажи на хранене, но все пак не прекалявайте. В крайна сметка гликемичния индекс класифицира само храни, които съдържат въглехидрати, така че месото, рибата нямат такъв. Вие сами решавате какво и колко да включите в диетата си.

Ще свалите ли килограми?

Тази диета показва загуба на тегло за кратък срок, но не толкова колкото други диети. Освен това твърдението, че консумирането на храни с нискогликемични въглехидрати ще доведе до загуба на тегло, все още е противоречиво.

Съществуват ли рискове за здравето?

Няма индикации и данни за сериозни рискове, ако се спазва за кратък период от време, или пък за странични ефекти.

Лесна ли е за спазване?

Средно трудна диета е, макар че, ако послушаме някои диетолози, може да се окаже, че е по-лесно от това да размениш сварен картоф за гарнитура от тиквички и моркови. Една от спънките е, че не може да намерите гликемичния индекс на всяка храна, което автоматично спъва точното смятане на ястието, което ще погълнете на вечеря.

Ситост

Със сигурност ще се чувствате достатъчно сити. Особено с храни като бобовите и зърнестите, които се смилат по-дълго.

Скъпа ли е?

Пълнозърнестите продукти, плодовете и зеленчуците, с които трябва да си напълните потребителската кошница заради тази диета, не са от най-евтините неща.

*Гликемичният индекс е мярка на въглехидратния ефект върху кръвната захар.

за още срещи с любими кулинарни блогъри и известни личности, които са виртуози в кухнята, практични съвети, вкусни предложения и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X