Напишете дума/думи за търсене

Орторексията - манията към здравословен живот разболява

”На перваза на прозореца ми има пшеничен зародиш. Разполагам с хранителни добавки колкото добре заредена малка аптека. На партита хапвам по малко плодове и извръщам поглед, когато някой реже месо. Водя здравословен начин на живот. И ми поставиха диагноза орторексия”. Така започва разказът на Анна. Тя се е сблъскала с модната напоследък мания по здравословния начин на живот, която се изражда в заболяване. Анна разказва, че всичко е започнало със статиите в списанията – „Лукът е продуктът на месеца”, „Овесените ядки – път към вечната младост”.

Призивите били съпроводени със снимки на усмихнати красавици и убеждения, че здравословната храна върви ръка за ръка с младостта и привлекателността. „Опитвах се да науча колкото се може повече за полезните храни. Времената, в които хапвах на закуска варено яйце, сандвич с кашкавал и чаша кафе, останаха в дълбокото минало и ми се струваха престъпна заблуда. Замених ги с овесени ядки и сурови плодове и зеленчуци, а майка ми се радваше, че гастритът ми вече не се обажда. Но заедно с чипса и газираните напитки, от живота ми си отидоха месото, тортичките, които толкова обичах преди, и дори шоколадът”. Обаче с времето ситуацията започва да излиза извън контрол – режимът става все по-суров, докато Анна става веган – консумира само сурови плодове, зеленчуци, кълнове и ядки. А приятелите й, които ядат месо и млечни продукти и понякога си позволяват алкохол, й се струват лекомислени и даже глупави, понеже са занемарили здравето си.

„Питаха ме защо съм на диета, при положение, че съм слаба. А аз не се стремях да отслабвам. Просто установих, че не мога да ям някои продукти. Всъщност, повечето. Обаче се чувствах победител – не е по силите на всеки да яде супа без сол и да пие чай без захар. Колкото повече се ограничавах в храната, толкова повече се гордеех със себе си. Веднъж си позволих малко торта и след това се разкъсах от чувство за вина и тренирах двойно повече във фитнеса”. Когато забременяла, приятелка на Анна я убедила да се обърне към диетолог. И най-неочаквано за нея се оказала с диагноза.

Границата между полезно и вредно

В последните години все повече хора се концентрират върху здравословния начин на живот. Привържениците на новото течение се стараят да се хранят само и единствено с „правилни”, екологично чисти продукти, нискокалорични, без добавки и консерванти. Изхвърлят от менюто си все повече неща, които им се струват вредни. Актуалното увлечение поражда нова напаст – орторексия. Названието идва от гръцката дума “ortho” (правилен) и означава стремеж към здравословно хранене, прерастващ в истинска зависимост. За първи път го използва американският лекар Стивън Бретман през 1997, който поставя новото хранително разстройство наред с анорексията и булимията. Но не всички специалисти споделят неговото мнение. Някои го свързват по-скоро с епидемията от затлъстяване в развитите страни. Уловката е, че ако се изгуби чувството за мярка, стремежът към здраве може да се изроди в мания, която ни трови и понижава качеството на живота.

От орторексия са застрашени хората, които се стараят винаги и на всяка цена да се хранят правилно, като довеждат тази идея до пълен абсурд.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X