Напишете дума/думи за търсене

До какво може да доведе страхът от напълняване

През последните години в България се увеличава броят на страдащите от хранителни разстройства. Колко са точно е трудно да се каже, защото липсва официална статистика. Според конфедерация "Защита на здравето" повече от 200 000 са диагностицираните пациенти, като жените са по-засегнати. Много от болните умело се прикриват и близките им дори не подозират за проблема.

Най-често срещаните хранителни разстройства са анорексия невроза и булимия невроза. Анорексията се характеризира с потискане на апетита и строг контрол върху него. При булимия се ядат големи количества храна за кратко време, след което се предизвиква повръщане, приемат се слабителни медикаменти или се правят клизми.


Тези заболявания се отключват най-често в тийнейджърска и млада възраст. Подрастващите са склонни да залитат към строги диети в желанието да изглеждат перфектно и да приличат на своите идоли. Много е важно родителите да обяснят, че през пубертета тялото наедрява в резултат на естествените хормонални промени, а после килограмите се нормализират.

Специалистите съветват родителите да наблюдават внимателно децата си. Някои сигнали в поведението издават развитието на хранително разстройство. Страхът от яденето е първият знак. Той може да се изразява в пълно избягване на определени храни, подбиране само на нискокалорични продукти, педантично изчисляване на приетите калории, често измерване на теглото.

При анорексия храненето става много бавно, дъвче се дълго и се приемат големи количества вода, за да се утоли чувството за глад. Този свръхконтрол може да е съчетан с изтощителни тренировки. Когато организмът намали тегло с 15% от нормалното за възрастта и ръста в резултат на диета, самопредизвикано повръщане, физическо натоварване или очистващи процедури, това без съмнение е симптом на хранително разстройство. Ако не се вземат мерки, имунната система отслабва и се появяват промени по кожата - тя става бледа и суха. Постепенно симптомите се увеличават и задълбочават. Заедно с тях се наблюдават и поведенчески промени - страхът от пълнота се превръща във фикс идея и пречи на реалистичното възприемане на тялото.

При булимията теглото може да е в нормата и дори да я надхвърля, но се наблюдават типични периоди на преяждане, последвани от повръщане или приемане на пургативи. Телесното тегло в прекомерна степен определя самооценката. Страхът от напълняване е съчетан с неудовлетвореност от вида на тялото.

Главните причини за хранителните разстройства не са изяснени. Но все повече факти свидетелстват, че за пораждането им играят роля взаимодействието на някои социо-културни и биологични фактори, психологични механизми и индивидуални особености на личността. Някои специалисти смятат, че здравословният проблем може да се провокира от ниска самооценка, психическа травма, чувството за самота и неразбиране от страна на околните, силни стресови състояния.

Ако хранителното разстройство е отключено в тийнейджърските години и се вземат навременни мерки, шансовете за излекуване са 80%. По-неблагоприятно заболяването протича, когато началото е след 18 години, а продължителността е над 6 години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X