Напишете дума/думи за търсене

Някои любопитни факти за комиксите

Комиксите са много по-стари като явление, отколкото си мислите. Някои експерти твърдят, че определени египетски, гръцки или римски стенописи могат да попаднат в тази категория, тъй като представляват илюстрирани последователности от скици.

Но истината е, че първият комикс е Библията на Велислав. Този ръкопис датира от XIV век и съдържа 747 илюстрации, представящи целия Стар завет. Нарисувана е, за да бъде по-достъпна за обществеността, тъй като тогава много малко хора можели да четат и пишат.

Изглежда, че комиксите присъстват в почти всички култури. Идеята за разказване на история с помощта на последователни изображения присъства в различни общества от дълго време.

„Работата, която вършим, е толкова взискателна, колкото творбите на всеки от големите художници, защото нищо, което се случва на страницата на комикса, не е случайно. Първо трябва да си го представите в ума си, преди да го нарисувате.”
-Уил Айснер-


В края на XIX век един от първите комикси, публикувани в американски вестник, се появява в New York World, управляван от Джоузеф Пулицър. Карикатурата била озаглавена The Yellow Kid (Жълтото дете) и разказвала историята на хлапе от улицата. То винаги било облечено в жълто и водело своя малка битка срещу индивидуализма и материализма на обществото.

Карикатурата била посрещната противоречиво в обществото на Ню Йорк. Мнозина от читателите се почувствали несправедливо нападнати и смятали, че вестникът преувеличава и реалността не е толкова жестока. Именно от този момент нататък изразите „жълта журналистика” и „жълта преса” започват да се използват за означаване на медиите, които търсят публика, като предизвикват противоречия.

Терминът комикс също води началото си от Съединените щати. Графичните романи обаче са известни по целия свят и в момента тази индустрия е призната за деветото изкуство. Всъщност в някои сфери комиксите са известни като секвенциално изкуство.

Супергероите

Без съмнение иконата на комисовите супергерои е Супермен. Мъжът от стомана е създаден от Джери Сийгъл - американски писател, и Джоузеф Шустър - канадски художник. Двамата живеят в Кливланд, Охайо, и когато завършили Супермен през 1933 г,. предложили творението си на няколко издателя, но никой от тях не бил убеден, че такъв герой ще работи.

В крайна сметка компанията Detective Comics, Inc. поема риска и пуска историята на Супермен на пазара. Фирмата го купува за 130 долара. Първият анимационен филм излиза през 1938 г. и става печеливш за нула време. Оттогава този персонаж се появява в пресата, радиото, телевизията, киното, интернет и видеоигрите.

Всъщност той е по-жив от всякога и е толкова важен, че медиите
смятат всяка малка промяна в характера му за събитие, което заслужава да намери място в новинарските емисии.

Супермен става вдъхновение за много други супергерои, макар след Втората световна война комиксите престават да бъдат толкова популярни. Това, разбира се, не важи за Мъжът от стомана, Жената чудо и Батман, които продължават да привличат голям брой читатели.

Други любопитни факти за комиксите
Говорейки за Втората световна война, известният Капитан Америка е роден през 1941 г., точно в центъра на конфликта. Интересното е, че първата корица на комикса показва как той удря Адолф Хитлер. Това е дързък ход по онова време, смесвайки фантазия и реалност около изключително социално чувствителна тема.

Японските комикси са известни на Запад с името манга. Те придобиха голяма известност през последните десетилетия, тъй като и героите, и историите имат уникални характеристики.
Въпреки че това изкуство съществува от древни времена в Страната на изгряващото слънце, то е лансирано отново в света от Осаму Тезука. Японецът бил такъв фен на филма „Бамби”, че го гледал 80 пъти. Той бил толкова обсебен от малкото еленче, че рисува всичките герои в Astroboy - първата успешна манга, с изключително големи очи. Оттогава тази черта се поддържа в японските комикси.

Говорейки за манга, най-продаваният японски комикс в историята е One Piece, въпреки че повечето хора вероятно биха помислили, че Dragon Ball и Dragon Ball Z са по-известни. Най-дългата поредица от манга комикси е Sazae-San. Излъчва се непрекъснато в Япония от 1969 г. Има повече от 1700 епизода.

Такъв е светът на комиксите: фантастичен... откъдето и да го погледнете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X