Напишете дума/думи за търсене

Как Супермен може да ни помогне да преодолеем проблемите си

Батман, Супермен, Жената чудо, Спайдърмен... Има дълъг списък от герои, които могат да ни помогнат да преодолеем проблемите си благодарение на така наречената комиксова терапия.

От самото си създаване, между седемнадесети и осемнадесети век, комиксите са част от популярната култура. Нашето социално въображение за супергерои, които се борят за оцеляване и създаване на по-добър свят, се споделя от няколко поколения. Днес комиксите се използват в терапията и се разглеждат като ценен ресурс.

В този жанр има графични романи, които илюстрират трудностите на хора, страдащи от психични разстройства. Съществуват детски комикси за интеграция в училище или по-ясни и дидактични текстове, които преподават техники за справяне с паническите разстройства.

Ползите от комиксите
Както при другите литературни жанрове, комиксите са наистина полезни за бягство от реалността. Навлизането в паралелен свят често е най-доброто лекарство за успокояване на стреса, спиране на натрапчивите мисли и подобряване на благосъстоянието ни. Освен това те насърчават творчеството и размисъла. Четенето им ни улеснява да използваме нови начини за изразяване на чувствата, мислите и тревогите си. Те също ни карат да се замислим върху нашето поведение и чувства в определени ситуации.

Както в повечето истории, които виждаме или четем, комиксите генерират нашата идентификация и приемане на техните герои. Например да видите как герой може да намери сила там, където изглежда, че няма такава, и да се спаси, може да бъде наистина вдъхновяващо за някого, който преминава през лош период. Или ако главният герой има същия проблем, това може да отвори нови алтернативи или ресурси за читателя да се справи със собствената си несгода. Именно последната особеност прави комиксите особено интересни за използване в терапията.

Комикс терапия
Комикс терапията е форма на арт терапия или библиотерапия – съчетание на визуалните изкуства с медицински дискурс и подход. С други думи, използване на изображението, за да предаде истории, свързани със здравеопазването или преживявания с патологии.

Тази нова терапия е невероятно гъвкава. Може да се използва в различни среди (училища, клиники, болници и др.), за различни възрасти и за лечение на различни заболявания или житейски проблеми.

Различните видове комикс терапия

1. Създаване на комикс или графичен роман
При този тип терапия пациентът работи с терапевта, член на семейството или група за подкрепа, за да създаде свой собствен комиксили графичен роман. Идеята е чрез визуално изкуство и текстове да се генерира история, която да помага в процеса на оздравяване.

Автофентъзито може да бъде изключително полезно, тъй като предоставя разширена или паралелна реалност. Така главните герои могат да вземат решения, които не са вземали в миналото, или да намерят алтернативни начини за действие в определени сценарии.

2. Четене на комикс
Публикуваните истории се преглеждат и се обсъждат преживявания, диагнози и истории, подобни на тези на пациентите.
Много класически супергерои страдат от психични проблеми. Следователно, те могат да послужат като вдъхновение или основа за справяне с някои от тревогите на пациентите.

Железният човек има проблем с алкохола и други вещества. Батман страда от посттравматично стресово разстройство. Докато Капитан Марвел, освен че страда от последните две разстройства, има и депресия.

Комиксите могат да помогнат на човек да идентифицира стратегии и ресурси, които да му помогнат да се изправи пред собствените си проблеми.
Налични са множество комикси, така че е много вероятно да намерите история, подобна на вашата. Потопете се в тях и вземете под внимание как вашият герой действа и мисли и какво прави.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X