Напишете дума/думи за търсене

Робърт Дауни Джуниър - непослушното дете на Холивуд

“Хората обичат да се вманиачават. За някои хора това е просто функция на възрастта. Абсолютно е нормално за човеците да бъдат вманиачени за нещо за определен период от време, след което се побъркват по нещо друго”, разсъждава Робърт Дауни Джуниър пред Рик Коен в интервю за списание „Венити феър” за това, че е успял да победи един от демоните си - наркотиците.

През 1996 година актьорът е намерен от съседите си в техния дом припаднал в леглото на 11-годишния им син. „Това не беше обичайно явление за мен, но се случи по доста публичен начин. И вярвайте ми, аз не бях мъж, който просто е загубил съзнание.”

Звездата споделя какво му е помогнало да се отърве от този бич. „Работата е един от начините, за да избягаш от тези окови. Много хора успяват да се спасят за малко, но не се променят в дългосрочен план. Номерът е да скъсаш с този порок и да разпознаеш значението на това агресивно отричане на твоята съдба, да превърнеш този кръст, на който сам си се разпънал, в закалена стомана, която ще те държи здраво стъпил на земята.”

Дауни вярва, че зависимостите се наследяват, което веднага предизвиква дискусията за 23-годишния му син Индио, който е музикант и наскоро беше обвинен в притежание на наркотици. “В крайна сметка той е мой син, но истината е, че той пропадна в бездната доста по-бързо, отколкото аз. Но това е абсолютно типично за информационната ера, нещата бързо се разрастват. Днешните младежи са изложени на истории, склонности, влияния, чувства, нужда или несподелени травми, които по наше време не бяха толкова широко достъпни. Изведнъж си затънал до ушите. Дали може да помогнеш да излезе от тази каша? Да, можеш, но не трябва ти самият да пропадаш в тази порочна спирала.”

Робърт е голям ценител на бързите коли и в дома си в Малибу е побрал лъскаво порше, корвет, форд Ф150. Едно бентли, което му е бонус от третата част на филма „Железният човек”. Тук място намира едно волво, мустанг от 1970 година, ауди A8, ауди R7 – автомобил, който той смята за един от най-добрите за всички времена. Разбира се, не може да няма място за един мерцедес и фолксваген GTI.

Питам го за това как се е навил да участва във филми по произведения на „Марвел Комикс”. “В началото бях убеден, че само аз смятам, че екранизациите на комиксите ще се превърнат в такъв феномен, какъвто са днес. Вмъкнах се в първия филм, предизвикал такава верижна реакция за възкресяването на комиксите на големия екран. Ролята на Железния човек означава много за мен. А „Марвел” е като онези свещени братства, познати ни от време оно.”

“Другото забавно нещо на екшън филмите е, че за нищо на света нямаш шанс да бъдеш дундест чичко. Трябва да си в перфектна форма. Ходя на кунг-фу и правя силови тренировки.”

Въпреки режима, който си е наложил, и той има вредни хранителни удоволствия. Не може да откаже на сладолед, чийзбургери, бекон. Обича много сирене и никога не се лишава от вкусна пица. А когато усети вината в стомаха, си повтаря, че утре е ден, ден, в който ще се скъса от фитнес.

Няма как да не засегнем темата и за един от последните му филми - „Съдията”, в който си партнира с Робърт Дювал. Това е и първата лента, която е продуцирана от „Тийм Дауни” – компанията, създадена от него и съпругата му Сюзан.

“В началото този проект изобщо не изглеждаше като нещо, с което искаме да стартираме. Но в процеса на работа нещата станаха много провокативни. Успявах да се разрева по време на всяка една репетиция. Бях повлиян от историята на филма. От идеята да се прибереш у дома, а там да намериш разбити отношения и всички произтичащи последствия от това. Беше си голям експеримент.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X