Напишете дума/думи за търсене

Признаци, че детето употребява наркотици

По последни проучвания в България 120 000 тийнейджъри на възраст между 15-18 години са пробвали поне веднъж дрога. Прекомерната употреба на наркотици е животозастрашаващ навик, който се отразява на емоционалното и физическото състояние на потребителя.

Колкото по-бързо установите употребата на опиати от вашето дете, толкова по-голям е и шансът да му помогнете да ги спре.

Ето и най-явните промени, които се наблюдават в употребяващите наркотици хора.

Вгледайте се във външния вид

Липсата на интерес към облеклото, подстригването и лична хигиена е характерно за някои младежи в пубертета, но може да е и знак, че имат проблем с наркотиците.

Това е особено явен признак, ако досега детето ви се е грижело старателно за външния си вид. Обърнете специално внимание на петната по дрехите, които се появяват. Проверете дали не са от повръщано, урина, кръв, или изгаряния.

Следете за промени в очите

Специфичните опиати променят очите на човек по следните начини:

Алкохолът може да направи очите да изглеждат лъскави и нефокусирани.

Марихуаната води до зачервени очи.

LSD, екстази, кокаин, амфетамини и метамфетамини разширяват зениците.

Опиати като хероин и болкоуспокояващи лекарства предизвикат свиване на очите.

Забележете как мирише

Странните или неприятни миризми може да са знак, че детето употребява наркотици. Алкохолът и наркотиците понякога могат да бъдат открити в дъха, дрехите и дори кожата. Миризмата от марихуана може да проникне в материите. Метаафетамините предизвикат хронично лош дъх. Често миришат на сяра, развалени яйца и мощни почистващи химикали.

Много стимуланти и опиати неизлъчват силни миризми. Въпреки това кокаинът леко ухае на бензин или етер, а хероинът мирише на оцет.

Проверете за следи от игли по тялото

Синините също могат да са доказателство за инжектирането на наркотици като хероин, кокаин или метаамфетамини.

Инжектирането на наркотици е много опасно, защото нечистите игли са свързани с риск от инфекции и предават болести, включително СПИН.

Повторните инжекции причиняват все по-ясно изразени белези по тялото.

Покриването на кожата с излишно облекло може да е опит да се скрият язви, абсцеси, инфекции и увреждания на кожата. Ако имате съмнения, непременно помолете детето ви да покаже местата по тялото, на които сте забелязали кожни проблеми.

Наблюдавайте за необичайни физически проблеми

Ако детето ви трепери, когато е топло, изпотява се, когато е хладно или разклаща крака неконтролируемо - това могат да са симптоми на абстиненция. Когато човек е пристрастен към наркотиците, симптомите на абстиненция, могат да започнат в рамките на няколко часа, след като е взел последната си доза. Други признаци включват сълзене на очите, кихане, кашлица, главоболие, сърцебиене, гадене, повръщане и диария.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X