Напишете дума/думи за търсене

Кога да започнем разговора за алкохола с детето

Нормално е да смятаме, че преди да навършат 21 години, няма нужда да водим с децата си разговор за алкохола. В действителност обаче не е така, защото те посягат към него значително по-рано. Затова е добре да сме подготвени за този разговор и да знаем някои факти:

Според проучване, направено преди няколко години у нас, 38 % от децата на възраст 14-18-годишна възраст консумират алкохол поне веднъж седмично, като 35 % признават, че са били пияни през изминалите няколко седмици. Установено е също така, че тези деца, които консумират по-често алкохол, са подложени на по-голям риск от увличане в консумацията на забранени наркотици. И, разбира се, от алкохолизъм.

Прекомерната консумация от алкохол забавя онази част от развитието на мозъка, която контролира трезвата преценка. Обикновено тя се оформя до 25-годишна възраст.

Можем ли да научим децата да консумират разумно?

Колкото по-дълго време успеем да държим детето далеч от спиртните напитки, толкова по-добре. Нека не разчитаме на това, че може да си сръбне няколко глътки, когато сме край него, защото няма опасност да се напие или да направи някоя беля. Деца, които консумират алкохол преди 14-годишна възраст, са подложени на четири пъти по-голям риск от развитие на зависимост и алкохолизъм.

Не мълчете на тази тема

Ключът към възпитаването на отговорна консумация е във взаимното доверие. Силната приятелска връзка между вас ще помогне на подрастващия да не се поддава лесно на влиянието на околните, да развие воля срещу пиенето и да придобие увереност.

Взаимно доверие

Покажете му, че може да разговаряте на всякакви теми. Може да ви се струва, че нищо не влиза в главата му, но това не е вярно. Децата понякога не го показват, но се влияят силно от думите на родителите си. Важно е обаче да демонстрирате уважението си към него и да зачитате всичко, което го вълнува.

Възпитаване на себеуважение

Насърчавайте самоуважението му и неговата увереност. Хвалете го, когато има повод, насърчавайте го, когато се колебае, показвайте му, че разговаряте с него като с възрастен. В същото време никога не го критикувайте без основание, никога пред други хора, най-вече не пред приятелите му. Не показвайте, ако на вас самата ви липсва самоувереност. Целта е детето да се възпита във вяра в себе си и в способност да взима разумни решения.

Бъдете му приятел

Участвайте в живота на детето си. Опознайте приятелите му и как прекарва заедно с тях времето си. Разговаряйте с тях като с равни, питайте ги редовно какви теми ги интересуват, какво ново се случва в любимите им сериали, искайте от тях дори съвети, например ако ви се развали компютърът или ако се колебаете дали дадена прическа ви отива.

Начертайте граници

Установете норми и граници на поведението, като винаги бъдете единни с другия родител, поне пред детето. Нормите и границите трябва да са съобразени с възрастта и възможностите му. Когато поставяте граници, винаги обяснявайте защо и какви биха били отрицателните ефекти, ако границите се нарушат.

Личният пример

Ако самата вие пиете, никога не прекалявайте, никога не карайте кола след употреба на алкохол и не казвайте пред детето, че имате нужда от питие, защото денят е бил тежък или защото сте напрегната или тъжна. Не показвайте пред него, че алкохолът ви носи удоволствие. Не се радвайте, когато някой ви подари бутилка. Дори не се шегувайте на тази тема.Покажете му други начини за релакс като спорт, слушане на музика, четене на книга.

Преценете времето и мястото за разговор

Ако искате да проведете с детето си разговор за алкохола, използвайте случаите, когато показват реклама на алкохол или когато разговаряте с приятели за тежката съдба на някой алкохолик. Не го правете, ако малкото е нервно или уморено. И бъдете категорични, че консумацията на алкохол преди да са навършили поне пълнолетие, а абсолютно неприемлива. Може да не ви се вярва, но повечето деца се влияят от предупрежденията на родителите си, преди да посегнат към чашата.

Научете го на „не“

Намерете начини и в игрова форма научете детето си да казва „не“. Дайте му пример как може да отказвате на приятели и роднини. Например сте на гости и домакинът настоява да ви сипе чаша вино. Дори да знаете, че нямате проблем да шофирате на чаша вино, откажете я и го направете пред детето си. Обяснете ясно защо.

Информирайте го за опасностите

Информирайте подрастващите по темата за рисковете от алкохола. Използвайте кратки изречения, бъдете максимално ясни и категорични. Повтаряйте често казаното. На по-големите деца може да разкажете и повече. Най-важно е да знаят какво влияние има алкохолът върху здравето.

Не забравяйте и влиянието на околните

Не забравяйте да говорите и за натиска от обществото. Кажете на детето си, че приятел, който го кара да консумира алкохол и приятел, който гледа с надсмешка над нежеланието му да консумира алкохол, не е никакъв приятел.

Кога да започнете тези разговори

Може да ви се стори шокиращо, но е най-добре разговорите на тема алкохол да започнат, когато детето навърши 11 години. Много деца са любопитни от рано, или пък попадат в недобра среда, където опитването се счита за геройство и е признак за зрялост.

Психологът от САЩ Кейтлин Абар предупреждава: „Никога не е прекалено рано да се говори за вредата от алкохола.“ Не забравяйте, че правилното и сериозно отношение от ваша страна по темата може да спаси един ден живота на вашето дете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X