Напишете дума/думи за търсене

Сигнали, че глезите детето

Родителската любов е толкова голяма, че понякога неволно преминава границата между доброто възпитание и разглезването. Психолозите обобщават признаците, които показват, че прекалявате с угаждането.

Подаръците без повод са първият сигнал. С тях много родители утешават съвестта си, когато не успяват да отделят достатъчно време на детето. Специалистите предупреждават, че по този начин рискувате да го превърнете в отегчен консуматор и егоист.

Отговорете си на въпроса на кого се пада водещата роля в семейството. Ако правилата се диктуват от вашия наследник и неговите потребности, значи трябва да преосмислите възпитателните си методи. Разбира се, в най-ранна възраст нуждите на бебето не търпят отлагане, но когато детето стане на 3-4 години, не бива да продължавате в същия дух. Въведете ясни ограничения и ги спазвайте. Не може вчера да сте забранили нещо, а днес вече да правите изключение от правилото. Така само обърквате детето. Когато то се опитва да ви манипулира с истерични сцени, не отстъпвайте само и само да си спестите тръшкането и плача. Подобно поведение детето възприема като възможност да наложи волята си.

В случай че сте на обществено място и вашият наследник се държи неприемливо, не го оправдавайте с думите "още е дете". Уроците по добро поведение се дават от съвсем ранна възраст. Ако не полагате усилия, правите лоша услуга на собствения си син или дъщеря, като забавяте и затруднявате неговата социализация. Същото оправдание някои родители използват и за да оневинят неправилна постъпка на детето. Психолозите обясняват, че по този начин му отнемате възможността да носи отго- ворност за делата си и не му позволявате да порасне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X