Напишете дума/думи за търсене

Как да бъдем добър пример за децата си

Децата в различна възраст имат различна нужда от нас, но във всяка възраст те се нуждаят от нашия пример. Наскоро чух една жена да казва, че макар да е нещастна със съпруга си, не може да се разведе, защото ще даде лош пример на децата си. Това е най-грешното схващане на родителството. Живеейки нещастна със съпруга си, тя ще научи децата си да се примиряват и да живеят нещастни. Ако тя се раздели със съпруга си, ще им покаже, че човек се бори за щастието си и го преследва. Тя може да установи приятелски отношения със съпруга си след развода и двамата да регулират отношенията така, че на децата да не им липсва нито единият от родителите. Те ще са щастливи, ако техните родители са щастливи. И ще са нещастни, ако техните родители са нещастни.

Извън този пример ви даваме още няколко съвета от психолози как да бъдете добър ролеви модел за своите наследници.

Не правете неща, които не искате децата ви да правят

Ако не искате децата ви един ден да пушат или да прекаляват с алкохола, не го правете и вие. Обратното също е в сила. Ако искате децата ви да четат и да слушат класическа музика, няма как да го постигнете, ако четете единствено статуси на приятели във Facebook и слушате попфолк. Често се случва смели по сърце хора да са страхливи родители. Така че, ако сте от параноичните мама или татко, помислете, преди да скочите с бънджи или да се качите на мотор. Бъдете сигурни, че с това давате зелена светлина на своите отрочета да ви последват.

Не лъжете малките

Този съвет можеше да бъде включен и в горния, но поради своята важност го изтъкваме отделно. Доверието между родители и деца е изключително важно не само за взаимоотношенията им, но и за безопасността на децата в бъдеще. Ако дори само веднъж детето ви хване в лъжа, много, много сте закъсали! Тяхното детско доверие се чупи изключително лесно. Те не могат да се поставят на мястото на възрастните и да разберат например, че сте излъгали заради добра причина. Тяхната психика приема живота малко или много в черно и в бяло. Затова не ги лъжете за нищо. Ако се налага да не чуват нещо, обяснете им защо това е така.

Нещо повече. Покажете им, че не лъжете и другите хора. От много малки те трябва да знаят, че искреността е задължителна и винаги за предпочитане.

Доказвайте с постъпки ценностите, на които ги учите

Представете си, че има конфликт между вас и съседи. Ситуацията е изключително несправедлива, но ако нададете глас, съседите ще ви намразят. Решавате да си замълчите и лицемерно да се поздравявате по стълбите, за да не хабите нерви и да не си създавате проблеми наоколо. Но замислили ли сте се какъв сигнал подавате така на вашето дете? Учили сте го, че трябва да отстоява себе си и да търси винаги справедливостта, а му показвате, че вие не го умеете. Ежедневието е пълно с подобни ситуации и понякога реагираме машинално, а трябва да се замисляме какво демонстрираме на децата си и в малките, и в големите неща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X