Напишете дума/думи за търсене

Как влияят компютърните игри на децата

Много често самите ние като родители неглижираме онзи надпис върху кутията на играчката или компютърната игра, която указва за каква възраст са подходящи. А тези указания не са случайни. Преди време е направено проучване в американски университет, което доказва, че детският мозък се изменя само седмица, след като консумира дадена игра. Според него момчета, които играят игри с насилие, след седмица имат промяна на поведението и проблеми с емоционалния контрол. Учените предупреждават, че тези промени са трайни и е възможно да повлияят и подтикват детето към реални действия, когато порасне. Колкото по-нови и модерни са игрите, толкова по-реалистични изглеждат и звучат. Другото предупреждение на специалистите е, че дете, което прекалява с компютърните игри, в един момент може да спре да различава действителността от фикцията. Японски учени пък са открили, че деца, които играят на компютри прекалено много, показват тревожно количество на атрофия в някои части на мозъка.

През 1983 г. са доказани първите случаи на зависимост от компютърните игри – ето ви още един риск, който дебне от детската стая. Резултати от друго изследване показват, че един от десет играещи е патологичен играч, което според психолозите се отразява изключително негативно върху училищните дейности, отношенията с приятели и семейство.

Разбира се, играта на компютър има и своите предимства. Тя развива координацията око-ръка, помага на децата да бъдат по-уверени, когато трябва да направят избор и има познавателна страна. Но като с всичко друго, със стоенето пред компютъра не бива да се прекалява. Учени твърдят, че игра, която продължава системно повече от един-два часа на ден, е опасна за здравето и психиката на малките хора.

Ако се прекали с компютърните игри, децата започват да стават асоциални и нараства рискът от афективни разстройства. Много от тези игри са изпълнени с насилие – то увеличава агресивността и враждебността у подрастващите. Тези игри качват кръвното налягане, увеличават физиологичната възбуда, ускоряват пулса, намаляват способността за състрадание, водят до нервност и депресия.

Така че обърнете внимание на детето си, ако се заседи пред компютъра. Тези игри са забавни и увличат малките, но вие не бива да го позволявате повече от час-два на ден. И в никакъв случай не бива да се съгласявате с употреба на игри, които не са подходящи за възрастта на вашия наследник.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X