Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнем на децата да се справят със стреса

За да може детето ви да се справи с напрежението, то най-напред трябва да се научи да го разпознава. Това означава да осъзнава кога различни обстоятелства, занимания, уроци, приятели, емоции започват да го притесняват и стресират.

Разкажете и обяснете на малчугана или на тийнейджъра за различните техники, които ще му помогнат да се освободи от излишната тревожност. Нека ги приеме като игра. След 11-годишна възраст тийнейджърите могат да свикнат и сами да преодоляват напрежението, но на децата между 6 и 10 години ще трябва постоянно да им помагате.

Първа стъпка - улови безпокойството

Добре е детето ви да се научи да улавя момента, когато започва безпокойството. Подскажете му да обръща внимание на вътрешното чувство, което му нашепва: "Това ме притеснява, дали ще се справя?" Представете му тази техника като игра, в която най-важното е да наблюдава себе си и да следи реакциите си, за да надхитри стреса.

Обяснете му, че ако започне да потропва с крак, да гризе химикалката, докато пише домашното си или да подръпва косата си, това може да означава, че е налице някакво притеснение и е важно да разбере какво точно го предизвиква.

Втора стъпка - поискай помощ

Детето трябва да е наясно, че има ситуации, когато не може да се справи само и че е съвсем естествено да потърси помощ. Най-добре е да поиска съвет или подкрепа от близък човек - мама, татко, батко, баба. Дори само да сподели проблема си с някой по-възрастен, ще почувства облекчение. И, разбира се, веднага ще получи съвет и утеха.

Трета стъпка - състави план за действие

Понякога се налага по-сложната задача да се разбие на по-малки и по-лесно преодолими препятствия. Целта отново е да се избегне стресът, който ще се появи, ако ученикът ви се нагърби изведнъж с нещо по-трудно.

Четвърта стъпка - свикни да се разтоварваш

Помогнете на детето си да намери занимания, които го забавляват, помагат му да се отпусне и които му носят удовлетворение. За едни това е спортът, за други - срещата с приятели, трети си почиват, докато слушат музика или се разхождат.

Обяснете, че не бива да се прекалява с компютърните игри, които неусетно натоварват психиката и затормозяват съзнанието. Както и че е добре след всеки по-труден урок ученикът да си дава почивка поне 10 минути, преди да продължи да учи.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X