Напишете дума/думи за търсене

Как да приучим детето да мие ръцете си

Задача номер едно след прибиране у дома е да се измият ръцете. Всички знаем теорията, но колко от нас успяват да я приложат на практика. Особено трудно е с малки деца. Ръцете им почти винаги са на пода, а през останалото време - в устата.

Макар и трудно, не е невъзможно да приучите детето да спазва този важен хигиенен навик. Според изследване миенето на ръцете с вода и сапун може да намали риска от болести наполовина. Доказано е също, че децата, които мият ръцете си, правят това и като възрастни.

Създайте удобства

Непрекъснато мокрият под в банята и високата недостъпна мивка са сериозно предизвикателство за децата. На тях не им е нужно много, за да се откажат бързо от трудна задача. Погрижете се да осигурите на мъника си степенка или столче, за да достига умивалника, и попивайте водата с моп или с кърпа. Така няма да му се налага да се мокри или да мрънка, че не намира чехлите си.

Забавлението не е забранено

Едва ли имате време да разигравате театрални постановки, с които да убедите детето, когато настане моментът за миене на ръце, но поне може да подсигурите забавни помощници. Сапун под формата на човече или пък течен с помпа и с шарена картинка са далеч по-привлекателни от банално бяло хигиенично блокче.

Правете го по правилата

Изследване показва, че за да се отървете от микробите, не е достатъчно само да докоснете сапуна и да минете с ръцете през водата. Нужни са поне 20 секунди търкане. За децата това може да е равносилно на цяла скучна вечност. Но късата процедура не върши работа. Опитайте да ангажирате вниманието им с песен. Може би „Хей ръчички” не е измислена случайно.

Поощрете добре свършената работа

Не със сладко, с играчка, още по-малко с пари. Но може да направите весело табло, на което вие или детето да отбелязва изпълненото задължение. Червена точка, флагче или каквото ви хрумне. Стига да е забавно за детето и да привлича вниманието му.

Един урок не стига

За вас може и да не е кой знае каква философия да измиете ръцете си, но за детето може да е трудно, особено в началото. Покажете му как се прави колкото пъти е необходимо, за да схване правилата. И не се отказвайте при първия успех. Преди да се обърнете, хлапето вече ще е с план как да ви надхитри.

Дайте пример с навика

Едно е да преподавате теория по миене на ръце, друго е да го покажете на практика. Превърнете го в навик за себе си и се постарайте да ви виждат всеки път. Щом се приберете от работа, след разходка, след ползване на тоалетна. Децата обичат да подражават и да имитират. В случая с ръцете е съвсем добре дошло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X