Напишете дума/думи за търсене

Врагове на кожата, за които не подозираме

Какво нанася най-много вреди на кожата? Слънчевите лъчи, токсичните съставки в козметиката, вредните навици... Всички те, но не само. Бактериите са още един враг, който ни преследва почти на всяка крачка.

Правило за трите секунди

Сещаме се за него, най-вече когато изпуснем на пода парче храна – става дума за правилото, че бактериите и микробите се прехвърлят върху падналия предмет, ако контактът между тях продължи повече от три секунди. Добре е да си припомняме това правило и когато изпуснем на пода четката за грим, червилото, кърпата за лице. Имайте предвид, че понякога са достатъчни само няколко секунди, за да причиним на кожата си вреди, с които после дълго ще се борим.

Внимавайте с какво бършете лицето си

Според някои дерматолози платнената кърпа за лице съдържа повече бактерии и микроби от клавиатурата на компютъра и от тоалетната чиния. Причната е, че в мокрия плат тези организми се размножават изключително бързо. Изходът е да сменяте всеки ден кърпата, с която бършете лицето си, или да изпозлвате еднократни салфетки – така ще намалите до минимум рискът от кожни раздрзанения, зачервявания и инфекции. Освен това се препоръчва да съхранявате отделно кърпите за лице и тяло.

Възглавницата

Върху калъфката за възглавница също необезпокоявано се размножават всякакви бактерии. Виновници са потта, нощните кремове и лосиони, мъртвите кожни клетки, които въздействат на лицето ни през цялата нощ. За да сведете дерматологичните рискове до минимум, сменяйте калъфката си възглавница често (веднъж на 2 – 3 дни), а при прането й не използвайте омекотители и ароматизатори, които допълнително дразнят кожата. Опитвайте по-често да спите по гръб – тази тактика освен че пази от бактериите, спира развитието на бръчки и предотвратява отоците.

Прекомерна хигиена

Вярно е, че през деня върху кожата на лицето се натрупва мърсотия, но това не означава, че трябва да използвате почистваща козметика 4–5 пъти на ден. Най-добрият вариант е да миете лицето си 2 пъти дневно (сутрин и вечер). В противен случай кожата губи защитната си бариера и става още по-възприемчива към микробите и бактериите.

Смартофонът

Тези устройства вече са неразделна част от всекидневието ни, но именно тяхната многофункционалност ги превръща в развъдник на микроби. Според едно изследване на 1 кв.см от повърхността на смартфона има повече от 30 хил. бактерии, а върху целия телефон се разхождат милиони вредители. Нагряването му допълнително увеличава негативното въздействие, а допирането до лицето по няколко пъти на ден води до увеличаване на дерматологичните проблеми. Изходът е прост – по-често избърсвайте смартфона си с антибактериални салфетки.

Очилата

Те също крият опасност за чувствителната кожа, тъй като се намират в непосредствена близост до деликатната зона около очите. Рисковете идват отново от мъртвите клетки, кожната мазнина и мърсотията, които се натрупват по рамките. Затова изпозлвайте и за тях антибактериални салфетки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X