Напишете дума/думи за търсене

Естетична корекция след драстично отслабване

Ядем и дебелеем, след това гладуваме и слабеем, и често ефектът е пагубен за кожата, особено ако не е достатъчно еластична. Качването на много килограми по време на бременност при някои жени поражда същия проблем. В такива случаи разбираме, че целулитът и стриите са нищо в сравнение с увисналата кожа - тип шарден. Чрез спорт и козметични процедури няма как да я “съберем”, единственият начин е скалпелът.

Какво представлява корекцията, която се прилага при отстраняване на излишната кожа, на какви места по тялото може да се прилага и при какви пациенти, какъв е ефектът от нея обяснява д-р Стани Кръстев, който работи в областта на пластично-реконстуктивната и естетичната хирургия. "В случая става въпрос за долен боди лифт или белт липектомия. Процедурата, известна като липектомия, обединява всички видове операции за отстраняване на кожа и мастна тъкан от тялото. Разновидностите са много - абдоминопластика, белт липектомия (отстраняване на излишна кожа и мастна тъкан в поясната област - корем и гръб, наречена още долен боди лифт), горен боди лифт, което е комбинирана операция за повдигане на бюста с оформяне на зоната под него, липектомия на горни и долни крайници и други."

д-р Стани Кръстев, снимка: Александър Ашминов
д-р Стани Кръстев, снимка: Александър Ашминов

Д-р Кръстев разказва, че комплексните корекции като белт липектомия и горен боди лифт се прилагат успешно в чужбина още през 90-те години на миналия век, като метод за естетично оформяне на тялото при хора с драстично намалено тегло вследствие на здравословни и не толкова здравословни диети или след бременност и операции. Основният проблем в тези случаи е голямото количество излишна кожа, което създава дискомфорт и загрозява тялото. Лекарят признава, че у нас от няколко години се правят подобни операции, но рядко. Причината не е в липсата на добри специалисти, а както се шегува д-р Кръстев: "Нашего брата не обича да си губи теглото, което нарежда конкретните естетични корекции сред не толкова популярните. Разбира се, не трябва да подценяваме и факта, че от Здравната каса не се отпуска финансово обезпечаване за пациенти, които искат да се борят с наднорменото си тегло."

Какво е най-характерно при процедурата

Белт липектомията премахва циркулярно излишната кожа в областта на корема и поясната област на гърба. Оперативната интервенция изисква подготвен екип, а при възможност е най-добре екипите да са два, поради продължителността на интервенцията, която е в рамките на четири и шест часа. Неудобство се създава и от противоположното разположение на зоните - гръб и корем, които се оперират едновременно.

"По време на операцията се отстранява излишната кожа, като може да се направи и абдоминопластика, което допринася да се коригира и отпусната предна коремна стена, пояснява лекарят. - Крайният ефект е значително подобряване на цялостния силует на тялото. Оперативните белези са фини и са в "бикини" зоната. Болките са поносими и се повлияват добре от аналгетици. Неудобство могат да предизвикат поставените дренажи, но най-често те се премахват от втория до шестия ден. Оздравителният период е в рамките на около две седмици, след което пациентите могат да се върнат на работа и към нормалния си ритъм на живот."

Ефект и противопоказания

Изглаждането в областта на корема и паласките гарантира хубава и добре подчертана талия. Повдигането на седалищната зона също е сред достойнствата на белт липектомията. Общият ефект от операцията е оформяне на естетична фигура, което допринася и за самочувствието.

Това, което е необходимо, за да се пристъпи към подобна интервенция, е пациентът да е в добро физическо и психическо здраве. Предварително се правят изследвания на кръв и урина, за да се установи какво е състоянието на лабораторните показатели, ако не са в норма и има някакви отклонения в тях, трябва да се коригират, преди да се пристъпи към операция. Диабет, автоимунни заболявания, белодробни, сърдечно-съдови и други здравословни проблеми са противопоказни за извършване на процедурата.

"Хората, предразположени към образуване на груби белези, също не бива да се подлагат на подобни интервенции, допълва д-р Кръстев. - Както и пациенти с наднормено тегло. Те трябва първо да отслабнат и едва след това е възможно да бъдат оперирани. Иначе няма ограничения за възраст и пол, но крайностите трябва да се избягват, все пак става въпрос за естетични корекции. В случая удоволствието от по-лекото тяло и подобрения здравен статус при добро желание би могло да се съчетае и с оформянето на приятен силует."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X