Напишете дума/думи за търсене

10 съвета за отслабване от Ипократис Пападимитракос

Всички сме различни и за да постигнем целите си се нуждаем от различни хранителни режими. Режими, които са съобразени както с целите ни, така и със здравословното ни състояние, хранителни предпочитания и начин на живот.

Все пак съществуват няколко универсални правила, към които е добре да се придържаме, ако искаме да се храним правилно и постепенно да постигнем и задържим оптималните за нас килограми.

Точно тези универсални правила е събрал диетологът Ипократис Пападимитракос. Когато избирате диети за отслабване – проверявайте дали отговарят на тези правила. В противен случай – най-вероятно ще доведат само до краткотрайни резултати и дори може да навредят на здравето ви.

Ето ги и 10-те доказани съвета как да отслабна и да подобря здравето си:

1. Повече фибри

Как да отслабна? Първият отговор на този въпрос е „Консумирай повече фибри“. Ползите за здравето и поддържането на нормални килограми от консумацията на храни, богати на фибри, са безспорни.

Опитайте да увеличите приема на фибри, като например добавите боб към салатата си или просто закусите с богати на фибри ядки и семена.

Повече за това как фибрите влияят на отслабването и как да ги включите в менюто си можете да прочетете в статията „За фибрите и отслабването“.

2. Избягвайте захарни напитки

Избягването на храни с високо съдържание на добавени захари е чудесен начин да се предпазите от наддаване на излишни килограми.

Тезата, че именно добавената захар в безалкохолните напитки е основна причина за показване на килограми, се доказва и от мащабни изследвания. На тези напитки се дължат и голяма част от здравословните проблеми като диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Важно е да се отбележи, че дори храни, които са определяни като здравословни или органични, могат да имат много високо съдържание на захар. Ето защо е задължително да четете внимателно етикетите на всеки продукт, който си купувате.

3. „Да“ на здравословните мазнини

Мазнините доста често са първото нещо, което избягваме, когато се опитваме да отслабнем. Здравословните мазнини обаче могат да ви помогнат да постигнете отслабване с дългосрочен ефект.

Храни, богати на здравословни мазнини като зехтин, авокадо, ядки ще ви накарат да се почувствате по-сити за по-дълго време, намалявайки силния апетит. Подобни храни често присъстват в режимите, които изготвям, особено, когато клиентите ми са посочили, че ги обичат. Хапвайки любимите си храни в точите количества, те успяват да постигнат и задържат желаните от тях килограми.

4. Фокусирайте се върху храната

Както и друг път съм споменавал – когато се храните – нека вниманието ви да е изцяло съсредоточено върху храната. Така както правят народите от Средиземноморието и това им помага да са здрави и в топ форма. Вижте повече за Средиземноморската диета – всичко, което трябва да знаете.

Научно потвърдено е, че консумирането на храна пред телевизора или компютъра, може да доведе до прием на повече калории и съответно, до повишаване на теглото. Смартфоните са друго устройство, което трябва да отдалечите от масата, докато се храните. Сърфирането в Instagram или Facebook е също толкова разсейващо, колкото телевизорът или компютърът.

5. Разхождайте се пеш

Сигурно много от вас вярват, че трябва да предприемат стриктни ежедневни упражнения, за да започнат да отслабват. Въпреки че различните типове дейност са важни, когато се опитвате да влезете във форма, ходенето е отличен и лесен начин да горите калории. Всъщност, само 30 минути ходене на ден е доказано, че спомага за загубата на тегло.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X