Напишете дума/думи за търсене

Сутрешни навици, с които трябва да се сбогуваме

Старите навици умират трудно, но е по-добре да се разделим с някои от тях, ако искаме да се радваме на добро здраве.

Пиете ли кафе всяка сутрин и закусвате ли мюсли? Това може да не е най-добрият начин за започването на деня.

Кои сутрешни навици трябва да оставите в миналото?

1. Пропускането на сутрешния душ

Освен от хигиенна гледна точка, сутрешният душ помага на мозъка да работи по-концентрирано и бързо и може да ви помогне с взимането на важни решения и с измислянето на нови идеи.

2. Твърде горещи душове

Горещата вода има успокоителен ефект, но не е особено удачен веднага след ставане, защото може да ви накара отново да изпълзите към леглото. Къпането сутрин с хладка вода има няколко предимства – освежава и стимулира имунната система. Освен това не изсушава кожата и помага за отслабване на година с около 4 килограма.

3. В тоалетната с телефона

Социалните медии са най-важната причина хората да не пускат телефоните си от ранна утрин. Благодарение на отговарянето на коментари, четенето на статуси и споделянето на снимки прекарваме повече време в тоалетната, отколкото е полезно за здравето ни. Знаете ли, че прекалено дългото седене на тоалетната чиния е вредно за ректума.

4. Суетенето около гардероба

Всеки е седял с вперен поглед в гардероба, чудейки се какво да облече. Сутрин и без това е достатъчно нервно време, за да се отделяме от енергията си в чудене на това каква одежда би била по-подходяща. Затова реорганизирайте гардероба си, за да ви е по-лесно в избора. Помните покойният Стив Джобс, който освен с гения си беше известен и с комбинацията дънки и черен пуловер. И не защото е спестявам пари, а защото е знаел, че времето е ценно.

Другият вариант за спестяване на време е да приготвите тоалета си от вечерта.

5. Яденето на зърнени закуски

50 г от този продукт съдържа 4 с.л. захар. Прекалено високите нива от тази подправка причинява пик на инсулина в кръвта, а когато те се нормализират, се чувстваме уморени и летаргични. Прясното и киселото мляко и свежите плодове, прибавени към този род закуска, също не спасяват положението.

Много по-здравословно е да ядете парче пица, отколкото зърнена закуска. В италианското ястие се съдържат протеини, мазнини и въглехидрати, което го прави балансирана закуска.

6. Миенето на зъбите след ядене

След хранете емайлът на зъбите е доста уязвим, особено ако сме консумирали плодове, цитруси или сме били безалкохолни напитки. Изчакайте поне 30 минути, преди да измиете зъбите си.

7. Пиенето на чисто кафе

Неовкусеното кафе веднага след събуждане увеличава нивата на кортизол, което води до безпокойство. А ако пиете кафе на гладно, това със сигурност ще ви сдобие с гастрит. Най-доброто време за първата чашка кафе е 3-4 часа след събуждане. Ако пък не може да чакате толкова дълго, тогава сложете в напитката малко прясно мляко или сметана. Така ще намалите вредния ефект върху стомаха.

8. Оправянето на леглото веднага след събуждане

Когато веднага оправим леглото след ставане от него, създаваме чудесна среда за акарите и другите организми, които живеят в дома ни. Това става благодарение на влагата, отделена от тялото ни върху чаршафите. Оправянето на леглото не й дава възможност да се изпари. Затова след като се събудите, махнете завивките от леглото за известно време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X