Напишете дума/думи за търсене

Храни против пролетна умора (втора част)

Тук ви разказахме за някои от храните, които борят пролетната умора и ни карат да се чувстваме по-бодри и по-свежи. Вижте кои са останалите.

Подправки

Куркума, канела, кимион, джинджифл на прах, къри – всички тези подправки съдържат антиоксиданти, които понижават нивото на енергията, нормализират кръвната захар и спомагат за нормалната й циркулация по цялото тяло.

Яйца

Желязото, протеините и холинът (важен водоразтворим хранителен елемент) в тях са абсолютно необходими за нормалната дейност на мозъка. Благодарение на яйцата организмът ни получава мощна доза енергия и се справя по-лесно със симптомите на умората.

Черен шоколад

Шоколадът, който съдържа минимум 70% какао, е богат на желязо и магнезий, което го прави високоефективен антидепресант. Важно е обаче да не прекалявате с количеството, за да не възбудите нервната система, което ще доведе до обратен ефект. 2–3 блокчета на ден са напълно достатъчни.

Банани

Свойството им да се борят с лошото настроение, е отдавна известно. Причината е наситеното съдържание на калий и витамини от групата В. Като леко забавят храносмилането, бананите спомагат за съхраняване на стабилно ниво на кръвната захар.

Чай от джинджифил

Съдържа антиоксиданти и хранителни вещества, които в съчетание с леко лютивия вкус дават мощен енергиен заряд. За да увеличите полезните свойства на чая от джинджифил, го консумирайте с мед и лимон.

Чесън

Макар че не е с особено привлекателен аромат, чесънът тонизира отлично заради съдържанието на инулин – разтворимо растително влакно, което придава усещане за енергичност. Освен това, инулинът помага за усвояване на желязото, поради което играе главна роля за преодоляване на умората и зареждане с добро настроение.

Вода

Водата е като гориво за двигателя на тялото ни. Често за да се ободрим, е достатъчно просто да изпием чаша от тази живителна в буквалния смисъл течност. Непременно след ставане изпивайте по една чаша вода на стайна температура – това ще пречисти тялото ви от токсините и шлаките и ще ви избави от усещането за сутрешна отпадналост.

Трици

Този непретенциозен продукт е идеален вариант за лека закуска, тъй като съдържа витамини от групата В, желязо и магнезий, които бързо ни зареждат с енергия. Наред с това триците са богати на фибри и спомагат за стабилизиране на нивото на кръвната захар.

Зеле

Много експерти причисляват зелето към суперпродуктите, а ниската му цена е допълнителен бонус. Този зеленчук изобилства от витамини и минерали, поради което редовната му консумация е гаранция за бодрост. За да почувствате по-бързо прилив на енергия, пригответе го с растителна мазнина и балсамов оцет, които позволяват на полезните вещества да се усвоят по-бързо от организма.

за още практични материали и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия брой ще ви подшушнем какви са правилата на идеалната здравословна вечеря, ще разберете как да се храните преди и след кардио тренировка.
Ще ви споделим най-примамливите рецепти за постни бисквити, както и ще открехнем вратата на периодичното гладуване или т.нар. фаст.
Ще продължим да ви запознаваме с азиатските кулинарни дебри благодарение на тайландската кухня, ще ви представим левурдата – суперхраната на келтите, ще ви предложим и меню за помладяване.
Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
Наш специален гост е Бени от блога In The Beni's kitchen, която с лекота върти от баници до нежни десерти, а на корицата ни изкушава желиран свински език, приготвен от Вики – перфекционист в кулинарията, която ни допуска до своя вкусен свят благодарение на Good to the last drop.
В броя ще откриете идеи за ефектни салати, питателни супи, вкусни предястия, впечатляващи основни гозби и фантастични десерти.
От д-р Бари Фурнаджиев ще научите чай от какво трябва да се пие задължително при грип и настинка. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X