Напишете дума/думи за търсене

д-р Атанас Михайлов: Отварите са тайното оръжие на здравето

Какво се случва с организма ни през пролетта, че се чувстваме отпаднали и възглавницата все ни привлича, попитах д-р Атанас Михайлов – лекар-хомеопат и фитотерапевт с 28-годишна практика. Той ни даде няколко безотказни рецепти за добър тонус, с които да подобрим пролетното си настроение.

„Причините за пролетната умора най-често са стрес, който е докарал нервната система до срив, недостиг на аскорбинова киселина, "отговорник" за здравата имунна система, както и неправилно хранене - предимно месо, консервирани храни и недостиг на витамини, което „наследяваме” от зимата”, обяснява д-р Михайлов. А симптомите, от които страдат около 40% от хората са: апатия, липса на тонус и сънливост. След края на зимата някои стават разсеяни, без желание за работа, а през нощта ги мъчи безсъние. За останалите пролетта е сезонът за любов. Но дори и „уморените” за 2 месеца пренастройват организма си към пролетно-летния сезон и силните слънчеви лъчи.

Как да ускорим пренастройването

През пролетта германците провеждат едномесечни курсове като пият редовно чай от глухарче. То стимулира работата на черния дроб, в който се осъществяват 3-те обмени - на мазнини, въглехидрати и белтъци. Глухарчето активира и работата на бъбреците. Добрата им функция означава добро очистване на тялото от шлаки и токсини. Италианците пък пречистват тялото си с рициново масло. А д-р Михайлов препоръчва за българите - тридневна детоксикация по пълнолуние с пречистено краве масло Ги или фрешове и казва с усмивка, че „Доброто чистене винаги води до добър тонус”.

Енергизиране с движения

„Движение, движение, темпото прояснява главата”, ни тласка към активен живот хомеопатът. - Изкачвайте стълбите в бързо темпо. По-добре почивайте на всеки етаж, вместо да се влачите като охлюв нагоре. Когато слизате, прескачайте по няколко стъпала.” Когато ходите, старайте се също да не забавяте темпото, движете свободно ръцете, включвайте в движението гърба и таза. Това синхронизира активността на лявата и дясната част на мозъка. Главата се прояснява, чувствате се по-уверено. Ако ви измъчва някакъв проблем, излезте да потичате десетина минути. Добрият ефект се дължи на баланса между половите, стресовите и другите хормоните в организма. Затова се препоръчват още: фитнес, плуване, интензивни разходки с добро темпо, например един час в парка, бързи танци, при което се включва благотворният ефект и на музиката.

Японският стандарт за здраве е: „Правете 10000 крачки всеки ден”, което е около 7 км.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X