Напишете дума/думи за търсене

д-р Атанас Михайлов: Хашимото може да се повлияе от природни средства

„Тироидите на Хашимото зачестиха след чернобилската авария и има пряка връзка между радиоактивното въздействие и автоимунното разрушаване на щитовидната жлеза. Но това може да бъде компенсирано с природни средства и антиоксиданти”, обяснява известният хомеопат д-р Михайлов.

Полезно е да се пие по чаша морковен сок 3 пъти седмично

От особено значение са средствата, подпомагащи възстановяването след лъчеви увреждания като пчелен клей, пчелно млечице, антиоксиданти, покълнали зърна, радиум броматум.

Д-р Михайлов предписва пчелен клей на хора, претърпели лечебни облъчвания, защото той има радиопротективен характер. А фактът, че консумацията на пчелното млечице след радиационната авария в Япония през 2011 г. се увеличава от 5 на 180 тона годишно, му подсказва, че то компенсира пораженията от облъчването много успешно.

Радиум броматум (Radium Bromatum) пък е хомеопатичен препарат, който също заслужава внимание след радиоактивно въздействие.

Много важни са и антиоксидантите като витамин С – поне 1 г дневно; витамин Е – 400-500 г дневно; каротин – 10-20 мг дневно, или по чаша сок от моркови минимум 3 пъти седмично. Други източници на каротин са тиква, домати, магданоз, коприва и всички оранжеви, тъмнолистни, червени и жълти плодове и зеленчуци. Друг антиоксидант е селенът, който се съдържа в морските продукти: водорасли, риба, раци. Макар и в по-малки количества, селенът се среща още в киви, бирена мая, булгур, варено жито, както и в липата. Алтернатива на мултивитамините, които е добре да се приемат при проблеми с щитовидната жлеза, е бирената мая, защото има сериозни доказателства за благотворния й ефект при различни автоимунни процеси.

Покълналите семена са нужни на организма всеки ден

От покълналите зърна най-достъпна е негруханата пшеница, но може да се използват други нетретирани с химикали зърна като слънчоглед, сусам, соя, люцерново семе. Дневната доза за пшеницата нека е 50-100 г, а за люцерновото семе - до 50 г. Тъй като бобовите растения съдържат антиметаболитни ензими, покълналите семена от тях е добре да се подлагат на термична обработка като бланширане или леко запичане.

По отношение на хомеопатията д-р Михайлов обикновено предписва Thuja 15 CH, която е важна за възстановяване на щитовидната жлеза. Приемът най-често е веднъж седмично по 10 гранули. При повишена активност на жлезата се предписва Calcarea fluorica -15 CH по 5 гранули веднъж дневно, а при намалена функция – Graphites 9 CH веднъж дневно по 5 гранули.

Тъй като е доказано, че проблемите, свързани с щитовидната жлеза, имат възпалително естество, е добре шията да се налага с компрес от извара за 3 нощи. Друга добра идея е да се приема клеева тинктура или пчелно млечице, защото те рестартират имунната система дори при автоимунни процеси.

Мумийото пък е ценен природен набор от минерали и микроелементи. Липсата им в съвременното хранене води до промени в метаболизма. Алоето също трябва да е на линия, защото е важен имуномодулатор при задействани автоимунни механизми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X