Напишете дума/думи за търсене

д-р Атанас Михайлов съветва как да бъдем по-здрави

Потвърден е фактът, че натрупаните в нашия организъм токсини са причина за болки, отслабване на имунната система, поява на различни болести, умора. Невъзможно е да избегнем попадане на отровни вещества в него заедно с продуктите за хранене, водата, вдишвания въздух, козметиката, почистващите препарати, изгорелите газове. Лекът е пречистване и детоксикация, препоръчват специалистите.

„Детоксикацията е необходима за съвременния човек, защото дори и да се храни здравословно, е изложен на различни замърсители като околна среда, стрес, битова химия, лекарства. Най-широко разпространената и предпочитана детоксикация е с цитрусови сокове (или ябълков сок) и английска сол. Другият метод е с маслото Гхи.

Това е пречистеното краве масло по Аюрведа. Заради съдържанието на антиоксиданта витамин Е то защитава организма ни от вредното действие на свободните радикали. Помага за храненето на клетките. Макар да е наситена мазнина, неговата молекулна структура се отличава от структурата на другите животински мазнини. Тя се състои от мастни киселини с къса химическа верига. Това означава, че много лесно се усвоява от организма", обяснява д-р Атанас Михайлов.

Той започва да прилага метода при лечение на хипертония и артрит. След това вижда, че помага и при много други болести. „Веднъж ми се появиха ставни болки, които ме будеха през нощта. Казах си, че това е знак да си направя пречистване, и на четвъртия ден болките спряха“, споделя Михайлов.

„Детоксикацията е част от лечението на алергии, хормонален дисбаланс, затлъстяване. Може да се практикува от бременни и кърмачки. Тя регулира лактацията”, пък обяснява хомеопатът д-р Ваня Евтимова.

„Пречистването е едно от най-важните неща за тялото, както е подмяната на маслото за колите. Това е начинът, с който ние махаме всички отрови от тялото. Така гоним предпоставките за болести”, обяснява диетологът Огнян Симеонов.

Най-лесно е да пием фрешове за 3 дни

Детоксикацията с фрешове е най-добре да започне 2 дни преди пълнолуние, като по този начин се дава възможност за отделяне на токсините от тъканите и насочването им към кръвта. В деня на пълнолунието токсините най-силно се измиват от организма. Гладува се преди пълнолуние и защото тогава организмът по-лесно превъзмогва апетита. А и резултатите по отслабването се задържат по-лесно и трайно. Дори само в деня на пълнолунието да не се приема храна (пият се подходящи чайове или топла вода), може да се свалят 2-3 кг.

А как да приемаме соковете?

На гладно се изпиват около 10 г (1 равна с.л.) английска сол, разтворена в 50-70 мл вода. Тя се пие, за да се изтеглят токсините към червата, но ако ви е неприятна, може да я пропуснете. Изчаква се половин час и след това се започва пиенето на сока.

„Той се прави от 2-3 лимона, 4-6 грейпфрута и 4-6 портокала. От тези цитруси се получават средно 2 л сок. Той задължително трябва да се разреди с 1, 5-2 л минерална вода. Разреденият фреш се приема целия ден, без да се яде нищо друго”, съветва д-р Михайлов.

Ако вечер чувствате глад, изяжте ябълка или портокал. При силно чувство на глад вземете 1 ч.л. мед с лимонов сок и минерална вода. Може да се добави и пектин, който набъбва в червата, създава чувство на ситост и ускорява чистенето. 1-2 ч.л. пектин се разбъркват с половин ч.л. мед (предварително разтворен в 1 ч.л. вода). Към тази смес се доливат 100-200 мл вода и се разбива с миксер, за да стане гъсто като желе.

Захранването започва с плодове

Фрешът се пие три дни и на четвъртия се прави захранване. На сутринта се хапват плодове, защото са „метли” за червата. Обядът е въглехидратен и когато вечерта активността на черния дроб и на стомашно-чревния тракт е най-голяма, може да се прибави и белтъчна храна. Салатите за обяд и вечеря помагат за понижаване на гликемичния индекс, което е необходимо за добрата адаптация на организма.

Пречистване с вода или с глина

„Има различни методи за пречистване на организма. Най-лесният е, като един ден от седмицата или от месеца се пие само топла вода – около 4-5 литра. За по-голям ефект сутрин в чаша вода може да се разтвори 1 кафена лъжичка сода бикарбонат”, казва диетологът Огнян Симеонов. Другите по-нетрадиционни методи, които той предлага, са с апарат, който прави биорезонансна терапия, както и да се приложи клетъчна детоксикация със зелена хума (глина). „Хумата е незаменима при лечение”, казва в книгата си The Clay Cure писателят и изследовател по темите на здравословния начин на живот Ран Книшински.

Той обяснява, че естествената хума или глина, известна под името бентонит, не само се използва за лечение от хората в продължение на векове, но и за вътрешна детоксикация на организма. Името бентонит произхожда от наименованието на селището Форт Бентон, Уайоминг, където за първи път е открита. Тази хума произлиза от депозити на вулканична пепел. „Течната глина е инертна, което означава, че тя минава през тялото, без да се храносмила, като абсорбира тежки метали, свободни радикали, пестициди”, казва още Книшински, който пие хума всеки ден.

за още срещи със специалисти по здравословно хранене, вкусни предложения, практични съвети и полезна информация търсете списание “Рецепти за здраве”

В новия ни брой ще намерите неустоими идеи, с които ще впечатлите и най-големия гурман. Ще научите какви са правилата на идеалната здравословна вечеря, ще разберете как да се храните преди и след кардио тренировка. Ще ви споделим най-примамливите рецепти за постни бисквити, както и ще открехнем вратата на периодичното гладуване или т.нар. фаст.
Ще продължим да ви запознаваме с азиатските кулинарни дебри благодарение на тайландската кухня, ще ви представим левурдата – суперхраната на келтите, ще ви предложим и меню за помладяване. Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
Наш специален гост е Бени от блога In The Beni's Kitchen, която с лекота върти от баници до нежни десерти, а на корицата ни изкушава желиран свински език, приготвен от Вики – перфекционист в кулинарията, която ни допуска до своя вкусен свят благодарение на Good to the last drop.
В броя ще откриете идеи за ефектни салати, питателни супи, вкусни предястия, впечатляващи основни гозби и фантастични десерти.
От д-р Бари Фурнаджиев ще научите чай от какво трябва да се пие задължително при грип и настинка. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X