Напишете дума/думи за търсене

Стомашни киселини: кои продукти ни вредят

Почти половината от хората на планетата поне веднъж в живота си са изпитвали неприятното чувство на дискомфорт и парене в гърлото и гърдите, а някои страдат от киселини всеки ден. Според лекарите причината е в пряка зависимост от храната, която приемаме. Вижте кои са основните ви врагове, ако често се случва да усетите киселини.

Цитрусови плодове. Те повишават концентрацията на киселина в стомаха, в резултат на което се променя съставът на стомашния сок.

Домати.
Макар че не са толкова кисели, колкото лимоните и грейпфрутите, те все пак могат да предизвикат киселини заради високото съдържание на органични киселини, които стимулират храносмилането. Като цяло, ако имате склонност към киселини, бъдете внимателни с киселите плодове и зеленчуци.

Кафе и шоколад.
Кофеинът, който се съдържа в тези продукти, отпуска мускулите на хранопровода, като по този начин допринася за връщането на
стомашен сок в него, и наред с това провокира прекомерната му секреция.

Бобовите и всички храни, които причиняват подуване на стомаха и метеоризъм. Отделеният в процеса на храносмилането въглероден двуокис е механична причина за възникване на киселини.

Месен бульон, особено мазен - тъй като прави средата в стомаха по-кисела. С други думи, месните супи могат да са причина за неприятния проблем.

Мляко. Макар че някои препоръчват при киселини да се консумира мляко, то всъщност само усилва проблема. Първоначално ще се почувствате добре след изпиване на чаша мляко, тъй като алкалната среда бързо обезврежда киселината в хранопровода. Но когато млечният протеин навлезе в лигавицата на стомаха, той започва да произвежда солна киселина в големи количества.

Мазна и пържена храна - тя остава дълго в стомаха, тъй като изисква много време за преработка. А това означава, че се изисква голямо количество храносмилателни сокове. Резултатът е лесно предсказуем - киселини.

Газирани напитки, включително и бира - всички те съдържат въглероден диоксид - газ, който разтяга стомаха, оказва натиск върху стените му и стимулира стомашна секреция.

Люти сосове и подправки. Те дразнят лигавицата на стомаха и хранопровода, като така стимулират образуване на стомашен сок. Така че при склонност към киселини, бъдете внимателни с лютото.

Сладко и брашно. Печивата и тортите винаги предизвикват ферментация и повишено газообразуване в стомаха, поради което могат да провокират киселини.

Алкохолът дразни лигавицата на стомаха и повишава чувствителността й към киселините. Освен това, отпуска мускулите на тялото, включително и мускулите, които свързват хранопровода със стомаха. Най-опасно от гледна точна на възникване на киселини, е червеното вино.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X