Напишете дума/думи за търсене

6 необичайни употреби на яйчените черупки в домакинството

Яйцата, консумирани с мярка, са много полезни за сърцето, за кръвното налягане и за стройната фигура. Днешните яйца са дори още по-здравословни от произвежданите преди около 30 години. Това се дължи на новите храни, с които се хранят домашните птици.

В резултат на това белтъкът и жълтъкът съдържат с 20% по-малко мазнини и 70% повече витамин D. Поради същите причини още по-полезни са станали и черупките им. Малцина знаят, че те също се ядат за здраве, но освен това може да се използват и за други цели в домакинството или градината. Вижте кои са най-странните употреби на яйчените черупки, за които може би не сте чували досега.

Почистете къщата

Фино смлените яйчени черупки могат да се употребяват за почистване на някои повърхности в кухнята и банята. Те се превръщат в нетоксична абразивна съставка за почистване на мръсотията особено ако ги смесите с малко течен сапун. Със сместа можете да почистите замърсената повърхност на термоса, на тигана и на тенджерата.

Отпушете канализацията

Дръжте няколко парчета от черупки, не твърде ситно натрошени или смлени, върху решетката на кухненската мивка. Те ще улавят по-големите парчета храна, за да не запушват канала. Когато водата ги натроши на ситно, черупките ще почистят тръбите.

Почистете и подмладете кожата на лицето си

С черупки на прах, смесени с яйчен жълтък, може в домашни условия да си приготвите ефикасна подхранваща и подмладяваща маска за лице. Сложете няколко черупки в чашка с ябълков оцет и ги накиснете за няколко дена. Течността може да се употребява като противовъзпалителна смес за раздразнена кожа.

За здрави кости

Яйчените черупки са най-лесноусвоимият органичен източник на калций в природата. Особено полезни са яйцата на диви птици, които обитават екологично чисти райони, казват учени. Но не бива да се пренебрегват и полезните свойства на кокошите яйца.

Те са доказани от 10-годишните изследвания на унгарски лекар с група медици и биолози. Според тях те са особено полезни за деца над 1 г. Добавянето на черупки в детски храни действало благоприятно при рахит и анемия. Но преди да предприемете прием, консултирайте се с педиатър.

Освен на калций черупките на яйцата са богати и на други жизненоважни елементи от таблицата – фосфор, сяра, желязо, магнезий и т.н. Съдържат и някои основни аминокиселини като метионин, цистеин, лизин, изолевцин. Затова народната медицина и много учени препоръчват директната им консумация. Помагат при остеопороза и лекуват стомашни киселини. Използват се много добре почистени черупки от сурови яйца, а не от предварително сварени. Но ако се дават на малки деца, се препоръчва изваряване за около 5 мин. Те се начупват на малки парченца, а след това се смилат на прах. Още по-добре е да се счукат в хаванче. Може да се направи и в домашни условия.

Все по-модерно е да се слага чаена лъжичка брашно от яйчени черупки в домашно приготвени здравословни шейкове и смутита. На Запад прах от яйчени черупки се продава в аптеките повече от 40 години.

И все пак, консултирайте се с лекар, преди да предприемете такава “диета”, защото не е хубаво да прекалявате с калция - опасно е за сърцето. Може да се окаже, че си го набавяте предостатъчно с други храни, които поемате.

В половин литър прясно мляко например се съдържат около 500 мг калций. За деца до 8-годишна възраст дневната доза е до 800 мг, за подрастващи – около 1500, а за възрастни – 1000 мг, показва справка в сайт за здравословно хранене. Излишък на калций в кръвта може да причини гадене, повръщане и калциево утаяване в сърцето и бъбреците.

Срещу брадавици

За тази бабина рецепта са ви необходими черупки от 2 сурови яйца. Начупете ги на едри парчета и ги поставете в тава във фурната за 30 мин на 250 градуса. Като се охладят, счукайте на прах и наложете обилно върху брадавицата. Покрийте с памук, за да се задържи прахът, и залепете с лепенка. Сменяйте компреса на всеки 2 дни и за 2-3 седмици ще се отървете от брадавицата, казват хора, изпитали ефикасното действие върху себе си.

За торене и разсад

Калцият има голямо значение за физикохимичните свойства на почвата. Той е необходим за нормалното развитие както на корените, така и на надземните части на растенията и при недостиг растежът им се забавя. Затова торенето с напълно органичен тор от яйчени черупки, които се прибавят на прах към почвата или се разпръскват на едри парчета покрай стъблата, е изключително полезно.

Освен това яйчените черупки, начупени на едро, прогонват голите охлюви, за които придвижването по острите им ръбове е опасно.

Друг начин за калциево торене с яйца е да накиснете черупките във вода поне 4-5 дни, за да я минерализират, а след това да я използвате за поливане. Може да поливате и с водата, в която сте варили яйца.

Черупките са и отлични “саксии” за разсад. Хем са малки и удобни за семената, хем ги подхранват с калций.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X