Напишете дума/думи за търсене

Вредите на белия оцет в домакинството

Живеем във време, в което намираме разнородни приложения на продукти, които доскоро са се смятали запазена марка само на една сфера от живота.

И в тази връзка оцетът отдавна не е само подправка за овкусяване. Той се използва за чистете на прозорци, за миене на подове, дори се слага в пералнята.

Въпреки това трябва да сме наясно, че той не е плацебо за всичките ни домакински несгоди, а напротив – може да направи доста поразии на някои повърхности и уреди. Кои са те?

Метални повърхности

Киселината в оцета е достатъчно силна, за да причини петна и дори да доведе до разяждане на металните повърхности на уредите след време.

Чугун

Кулинарите твърдят, че съдовете от този материал след време се „овкусяват“ с течение на времето и така гозбите в тях стават доста по-вкусни. Това всъщност се дължи на слоя мазнина, който не позволява на храната да залепва по повърхността. Сапунената пяна и верото са абсолютно забранени за чистене на чугун, същото важи за оцета, който ще причини ръжда. Най-добре чистете с вода, малко сол и кърпа.

Ютия

Дори и да сте прочели в някои домакински блогове препоръката за смесване на оцет с вода, за да изчистите ютията, забравете за този съвет. Само ще разрушите металните части на уреда.

Ножове от въглеродна стомана

Оцетът може да потъмни или да опетни метала. Ако харесвате по-патинирания вид на приборите си, тогава това не би било проблем за вас. Но ако искате да са по-дълго лъскави, избягвайте да ги чистите с оцет.

Алуминий

Този материал няма да ръждяса като желязото, ако го третирате с оцет, но ще потъмнее и ще се покрие с петна.

Дисплеи на технологии

Всички екрани на смартфоните, таблетите, лаптопите и някои телевизори има защитно покритие, което не позволява оставянето на отпечатъци върху тях. Почистването на екрана с оцет може да доведе до нарушаването му. Винаги почиствайте дисплеите с микрофибърни кърпи.

Дюшемета

Забравете за миенето на този материал с оцет, разреден с вода. Ще прецакате лака, с който е боядисано дървото.

Перални

Макар оцетът да е чудесна добавка към чистотата на дрехите, добавен в пералнята, не е особено дружелюбен към гумените маркучи, които свързват уреда с водопровода.

Петна от яйца

Ако накапете любимата си дреха с яйце, не се опитвайте да махнете петното с оцет. Киселината в него ще сгъсти яйцето, което ще го направи още по-трудно за чистене.

Петна по килима

Оцетът премахва петната от постелките вкъщи, но въпреки това специалистите съветват за по-упоритите зацапвания от трева, мастило или кръв да използвате специални препарати за целта.

Всичко, в което има белина

Когато този химикал и оцетът се смесят, те произвеждат хлорен газ. Не само че той е отровен, но и създава хидрохлорна и хипохлоридна киселини, когато се смеси с вода. Тези две киселини може да са фатални за дрехи и други материали, с които влязат в контакт.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X