Напишете дума/думи за търсене

10 причини да добавяме оцет в пералнята

Прибавяйте бял винен оцет към прането и ще останете очаровани от ефекта.

Оцетът освежава цветовете

Ако добавите в пералнята 1/2 ч.ч. оцет, перилният препарат ще работи много по-ефективно, тъканите ще съхранят цветовете си и ще се разтвори слоят, които понякога се образуват върху дрехите заради неправилна дозировка на праха за пране.

Може да го използвате вместо омекотител

Ако сложите ? ч.ч. бял оцет по време на изплакването, той ще действа не по-лошо от омекотител, но без вредното въздействие на химичните елементи. Особено подходящ е за хавлиени кърпи.

Премахва наелектризирането

Срещу неприятните ефекти на статичното електричество ще ви помогне 1/2 ч.ч. оцет, добавен при изплакването на дрехите.

Срещу алергии

Оцетната киселина разрушава слоя от перилни препарати, който с течение на времето се натрупва върху тъканите. Тези натрупвания може да предизвикат кожни раздразнения (особено при бебета и малки деца) и да станат причина за алергични реакции. За да ги премахнете, сипете в пералнята 1 ч.ч. оцет.

Премахва косми от домашни любимци

Благодарение на оцета, тъканите не само не се наелектризират, но и се изчистват от полепналите косми. За целта сипете 1/2 ч.ч. оцет в пералнята при изплакването на дрехите.

Избелва

За да съхраните белия цвят на тъканите и да се избавите от жълтите петна, прибавете 1/2 ч.ч. оцет при изплакване на прането.

Премахва петна

Не се разстройвате, ако сте полели любимата и рокля с кафе. Просто дръжте вкъщи бутилка-спрей с оцет. Оцетът премахва петна от кафе, вино, шоколад, конфитюр. Нанесете върху петното и оставете за 10 мин. След това изперете дрехата по обичайния начин – оцетът е безопасен за тъкани от памук и полиестер. Ако на дрехата се образувало петно от дезодорант, сипете оцет върху кърпа и натъркайте петното.

Неутрализира неприятните миризми

Оцетът се справя ефикасно с миризма на цигари и мухъл. Минете със смес от вода и оцет щорите и диваните, ако някой е пушил в помещението. Сложете 1 ч.ч. оцет при изплакване на прането и от неприятните миризми няма да остане и следа.

Запазва дрехите от оцветяване

Известно е, че понякога се случва дреха в ярък нюанс да „пусне” и да оцвети цялото съдържание на пералнята. За да го избегнете, накиснете цветната тъкан във вода и оцет 15 – 20 мин, преди да я пуснете в пералнята.

Предпазва фините тъкани

Използвайте оцет за пране на бански и фино бельо. Сложете 1/2 ч.ч. оцет в топла вода и накиснете тъканите за 15 – 30 мин, след което изплакнете добре и изсушете.

Грижи се за пералнята

За да избегнете натрупването на котлен камък по стените на пералнята, слагайте веднъж месечно 1 ч.ч. оцет в отделението за прах за пране и пускайте на стандартна програма за пране.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X