Напишете дума/думи за търсене

Най-честите грешки при пране, които съсипват дрехите

Мислите си, че ако купувате скъпи и маркови дрехи, те ще ви служат по-дълго? Прави сте, но само отчасти. Защото дори и най-качествената тъкан може да се съсипе по време на пране.

Слагате твърде много прах в пералнята

Повечето хора използват праха за пране неправилно и слагат почти два пъти повече от необходимото. И тъй като прахът се отмива трудно, се натрупва в шевовете и подгъвите, съсипвайки вида на дрехите. Още един минус е, че харчите излишни пари за перилни препарати.

Прекалявате с търкането при петна

Никой не обича петна, но ако търкате прекалено енергично зацапаното място, тъканта изтънява - а това със сигурност не я прави да изглежда добре.

Сортирате прането само по цветове

Разбира се, необходимо е да отделяте тъмното, бялото и цветното пране, но също така трябва да сортирате и по тъкани. Така ще запазите черните дрехи от бели власинки и деликатните материи - от нараняване от ципове и капси.

Не ползвате правилни закачалки

Има специални закачалки за поли и панталони, които предотвратяват обазуването на гънки и деформации по дрехите. Ако ги използвате, ще си спестите твърде честото гладене, което не е полезно за тъканите. За фините пуловери има меки закачалки, които не позволяват разтягане в областта на раменете.

Неправилно пране и сушене

Когато трябва да изперете деликатна дреха на ръка, я завийте в чиста хавлиена кърпа и накиснете - така ще се получат по-малко гънки. Не я сушете на простор, а отново върху суха кърпа, в хоризонтално положение.

Претоварвате барабана на пералнята

По този начин, първо, съкращавате живота на пералнята, тъй като лагерите се износват по-бързо. И на второ място, дрехите се деформират.

Не използвате торбички за пране на бельо

Торбичките за пране в пералня на по-фино бельо, чорапи и сутиени със сигурност ще удължат живота им, ще предотвратят усукването, а вас ще улеснят в невъзможната мисия за намиране на втория чорап в купчината пране. Освен това най-честата прична за повреди на пералнята са заседнали между барабана и корпуса бебешки чорапчета или телени копчета от сутиен.

Не почиствате паралнята

За да не миришат дрехите на мухъл след пране, правете профилактично почистване на пералнята. Измийте отделението за прах, минете с кърпа барабана, а веднъж на 4 месеца пуснете пълен цикъл на пране без дрехи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X