Напишете дума/думи за търсене

Неща от домакинството, чийто срок на годност пренебрегваме

Във всяко домакинство има любими вещи, но и те си имат своя житейски път. Колкото и да не ни се ще да се разделяме с любимата си възглавница, четка за коса или кухненска дъска, е по-добре да направим този "компромис".

Дървената дъска в кухнята - 3 години

Тя се износва от влагата и постоянното въздействие върху повърхността. С времето цепнатините и драскотините стават чудесно място за развъждане на бактерии.

Разклонителите - 2 години

Всеки един е разчетен да може да понесе определено количество топлина, която се образува при преминаването на ток. След достигане на нормата започва вътрешно износване, което не виждаме, но то може да причини много проблеми, включително прегряване и дори да доведе до късо съединение.

Хавлиени кърпи - 3 години

За да се избегне натрупването на бактерии в тях, трябва да ги перем след 3 - 4 използвания. Но пък честото пране, особено на висока температура, износва материята.

Четка за коса - 1 година

Дори и редовно да я чистим и мием, в нея с времето се натрупват микроби и бактерии. С всяко ресане ги слагаме на скалпа, а те може да предизвикат куп проблеми, включително да ни докарат пърхот.

Четки и гъби за гримиране - 5 години

Те трябва да бъдат често мити и изпирани. Дори и да ни се виждат чисти, ако по кожата се появи и най-малкият проблем, трябва да изхвърляме веднага!

Възглавници - 2 - 3 години

Независимо от пълнежа възглавниците губят формата си след 2 - 3 години. Освен това се пълнят с прахови акари, които пречат на съня.

Одеяла - 7 години

По-качествените може да издържат и 10 години, стига да се грижим за тях според инструкциите. В противен случай отново натрупването на акари може да съкрати живота на одеялата.

Матраци - до 10 години

Това е разумният срок, в който няма да загубят от качествата си. Но има и хитрини за удължаване на живота им. Например обръщането на всеки шест месеца и редовното им дълбоко почистване от прах.

Слънчеви очила - 2 години

Както е известно, те имат покритие за UV защита. Но под въздействието именно на ултравиолетовите лъчи то постепенно прегаря и не може да защити очите. Всеки производител определя свой срок на годност, но най-сигурно е, ако употребата на един чифт не е по-дълга от две години.

Пакетчетата чай - 6 месеца

Дори и в затворена кутия стават негодни за употреба, защото вече са окислени от чаените листа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X