Напишете дума/думи за търсене

Грешки при съхранение на лекарствата, които влияят на здравето

Почти сигурни сме, че няма семейство, което да няма някакъв комплект за първа помощ. Някои имат малък брой от най-необходимите лекарства, някои имат няколко кутии с различни хапчета. Какъвто и да е случаят в дома ви, всеки трябва да знае основните правила за съхранение на медикаменти.

Представяме ви списък с най-големите грешки, които правим с лекарствата.

1. Съхранявате лекарството в хладилника по грешен начин

Някои лекарства трябва да се съхраняват при ниски температури и хладилникът е най-доброто място за това. Въпреки това вратата не е най-добрият вариант. Температурата там е с няколко градуса по-висока и се колебае, защото вратата се отваря често. Най-добре е да направите отделен рафт за вашите лекарства.

За да се предпазят медикаментите от температурни колебания и влажност, трябва да ги държите в контейнер. Не ги поставяйте прекалено близо до задната част на хладилника, защото течните лекарства може да замръзнат, което е вредно за качеството на илача.

2. Изхвърляте опаковката с инструкциите

Сигурни сме, че всеки е преживял ситуация, в която купува кутия с лекарства и хвърля листовката за употреба. Е, това е много лошо нещо. Да, може да намерите датата на изтичане на опаковката, но другата важна информация е изчезнала. Листовката може да ви помогне да решите дали наистина се нуждаете от това лекарство, а фабричната кутия го предпазва от светлината.

3. Забравяте за срока на годност

Обикновено срокът на годност се изчислява за затворен продукт. Но ако вече сте отворили кутията, той се променя. Може да намерите тази информация в листовката. Това особено важи за течните лекарства. Ако имате отворена бутилка с капки за очи, трябва да ги подменяте поне веднъж месечно. В противен случай може да бъдат опасни.

4. Съхранявате лекарствата на светло и на място, до което децата имат достъп

Лекарствата не трябва да се съхраняват на места с много светлина, върху шкафове или маси. В тази среда те губят своята ефективност. Освен това, ако ги съхранявате по този начин, малките деца може да имат достъп до тях. Най-добре е да поставите всички лекарства в специален контейнер с ключалка и да ги скриете в шкаф, където децата не може да го намерят.

5. Изхвърляте лекарствата по грешен начин

Най-добрият начин да изхвърлите лекарството у дома е да го сложите в найлонова торбичка или буркан и след това да го напъхате в коша за боклук.

6. Не подреждате аптечката

Ако подреждате комплекта за първа помощ, може бързо да намерите всички необходими лекарства и да сте сигурни, че са безопасни. Затова изхвърлете всички хапчета с изтекъл срок на годност и лекарствата без опаковка, дори ако сте сигурни, че може да се използват. Течните и кремообразни лекарства също трябва да се изхвърлят, ако променят цвета си, или ако има видими частици в тях.

Опитайте се да отделите всички лекарства, които приемате, и лекарствата, които не приемате. Сложете ги в различни контейнери на различни рафтове. Съхранявайте лекарствата в оригиналните им опаковки, в противен случай има шанс да вземете погрешен медикамент.

7. Нарушавате на условията на съхранение

Всички хапчета, капсули и лепенки губят ефекта си, ако абсорбират влагата. Така че не ги оставяйте в банята, дори и да е в шкаф с врати. Кухнята също не е най-доброто място за съхранение на лекарства. Постоянните температурни колебания и влажност не оказват положително влияние върху качеството на медикаментите. Това е особено вярно за шкафове в близост до фурна, електрическа кана или радиатори. Най-добре е да съхранявате лекарства в спалнята или в хола.

Ако температурата във вашия апартамент е по-висока от обикновено, трябва да знаете, че това намалява срока на годност на всяко лекарство.

Бонус

1. Неща, които трябва да имате в комплекта за първа помощ: противовъзпалителни хапчета и болкоуспокояващи (аспирин, ибупрофен, диклофенак). Също така купувайте лекарства за възстановяване на водния баланс, ако имате диария или ако повръщате. Бинтовете и мехлеми при изгаряния също са необходими неща.

2. Затворете добре всички опаковки: Лекарствата може да абсорбират всичко, което е във въздуха, да се изпарят или окисляват чрез контакт с него. Съхранявайте всички лекарства, които имат силна миризма отделно от останалите.

3. Ако ви е предписана точна доза лекарство, трябва да използвате специални ножове за хапчета. Те ще ви помогнат да отрежете хапчето точно както трябва. Не забравяйте, че капсулите не трябва да се отварят, защото предпазват лекарството от разтваряне в стомаха.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X